Analyse
Google: "Zoekrobotgroep" zoekt zichzelf… 5 jaar geleden - dinsdag 21 augustus 2012

Het kwartaalresultaat bevatte weinig verrassingen maar Google blijft vaag over wat het wil aanvangen met Motorola en met de berg cash waarop de groep zit.

Duur aandeel.
VERKOPEN.

 

Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Google: het resultaat van de groep houdt voortaan rekening met de prestaties van Motorola, waarvan de overname op 22 mei jl. werd afgerond. In het tweede kwartaal is de winstgroei van de groep zoals verwacht vertraagd (Motorola is verlieslatend). De corebusiness van Google (publiciteit op internet) stelt het uitstekend, maar we vragen ons toch af in welke mate de overname van Motorola een goede zet was, temeer omdat Google zelf erg vaag blijft over zijn bedoelingen. Mogelijk is het de groep vooral te doen om de patenten op het vlak van mobiele telefonie, maar we vragen ons hoe dan ook af of de aangekondigde ontslagen zullen volstaan om de nieuwe dochter weer winstgevend te maken. Ook over de kansen op succes van Google om zich een plaats te veroveren op de hardwaremarkt en Apple te beconcurreren met een eigen tablet (de Nexus), zijn we veeleer sceptisch. Tot slot vragen we ons ook af waarom Google zoveel liquiditeiten blijft oppotten in plaats van die cash te laten terugvloeien naar de aandeelhouders via de inkoop van eigen aandelen en het uitkeren van een dividend. We handhaven onze winstramingen op 37 USD per aandeel voor 2012 en op 40 USD voor 2013.

 

Koers op het moment van de analyse: 675 USD

 

Google is de favoriete internetzoekmachine van de meeste surfers en heeft als onbetwiste marktleider een ruime voorsprong op concurrenten Yahoo en Bing (Microsoft). Dankzij zijn marktleiderschap kon Google ook veel munt slaan uit internetreclame.

 

Deel dit artikel