Analyse
Delhaize: dollar ondersteunt halfjaarcijfers 5 jaar geleden - woensdag 22 augustus 2012

Ondanks een beter dan verwacht kwartaalrapport waarschuwde Delhaize dat de bedrijfswinst (zonder herstructureringslasten) door verdere prijsverlagingen aan de onderkant van de in mei vooropgestelde vork (-15 à -20 %) zal uitkomen.

Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

De omzet steeg in het tweede kwartaal 11,5%, vooral dankzij de duurdere dollar (VS is goed voor ±65% van de omzet). Maar ook de overname van de Servische keten Delta Maxi deed een flinke duit in het zakje. In Griekenland blijft Alfa Beta marktaandeel winnen en stijgt de rendabiliteit. Verrassend was de groei in België (ruim 1/5 van de omzet). Het was al sinds het 4de kwartaal van 2010 geleden dat de vergelijkbare omzet (dezelfde winkels aangepast voor kalendereffecten) er hoger ging! Maar de moeilijke marktomgeving zowel in België als in de VS noopt de distributeur tot prijsverlagingen wat op de winstmarges weegt. In de VS bereikte die zelfs het laagste peil sinds meer dan een decennium (bitse concurrentie met o.a. Kroger en Wal-Mart)! Toch daalde de winst (-26,1%) al bij al minder dan gevreesd.

 

Voor het eerste halfjaar steeg de omzet uiteindelijk 10,1 % en daalde de winst 65,3 % (herstructeringslasten in eerste kwartaal). In de VS verloopt de herpositionering van Food Lion vlot (65 % van het netwerk afgerond) en werpt vruchten af. Het huidige kostenbesparingsplan zal de aangekondigde 500 miljoen euro in 2012 overschrijden en er wordt gewerkt aan een nieuw efficiëntiemeerjarenplan. Wij schroeven lichtjes onze winstramingen per aandeel terug (van 2,76 naar 2,73 EUR voor 2012 en van 4,25 naar 4,21 EUR voor 2013). Voor 2014 mikken we op 4,74 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 33,16 EUR

 

De Belgische voedingsdistributeur Delhaize is met ongeveer 3 300 winkels actief in België, Luxemburg, de Balkan, Indonesië en de VS die voor ongeveer 65 % van de omzet instaan.

 

 

Deel dit artikel