Analyse
Bayer: landbouwchemie in bloedvorm 5 jaar geleden - vrijdag 24 augustus 2012

Het halfjaarresultaat was een meevaller, de perspectieven worden opgetrokken en het vertrouwen in de doelstellingen 2014 groeit.

Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

In het 1ste halfjaar steeg de omzet met 4,6 % (excl. wisselkoersen) en de winst per aandeel excl. eenmalige elementen met 17,3 % (2,51 EUR). Met dank aan de sterke dollar en aan de hogere inkomsten in de agrochemie (+12,8 %) die garen spinnen bij de stijging van de prijzen voor landbouwproducten (aangewakkerd door de droogte in de VS). Aangezien het er steeds meer naar uitziet dat die hoge landbouwprijzen structureel zijn, rekent de groep erop dat de omzet in landbouwchemicaliën tussen 2011 en 2014 met 10 % zal toenemen en dat de bedrijfsmarge zal verbeteren. Voor de divisie gezondheid mikt ze tussen 2011 en 2014 op 16 % omzetgroei en op hogere marges dankzij nieuwe geneesmiddelen (Xarelto voor hartproblemen, Eylea in oogheelkunde, Alpharadin en Regorafenib in de oncologie). Voor de plastics blijft de situatie moeilijk (bedrijfsmarge 1ste semester -18,6 %). De groep is tijdens de crisis blijven investeren, ook in Onderzoek & Ontwikkeling en plukt daar nu de vruchten van. Haar vernieuwende producten versnellen het herstel en het rendement op eigen vermogen en het dividend liggen al hoger dan in 2008. We trekken onze ramingen van de winst per aandeel voor 2012 op tot 4 EUR en voor 2013 tot 4,40 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 60,93 EUR

 

De Duitse chemie- en farmagroep Bayer rust op drie pijlers: gezondheid (meer dan de helft van de winst), landbouwchemie en plastics.

 

Deel dit artikel