Analyse
Tijdelijke schorsing van notering: waarom? 5 jaar geleden - woensdag 4 juli 2012

Op maandag 25 juni is de handel in het aandeel AB InBev even stilgelegd. Wanneer beslissen de beursautoriteiten eigenlijk om de handel te schorsen?

Tijdelijke schorsing

Dat klopt. Op vraag van AB InBev heeft Euronext Brussel de handel effectief stilgelegd om 16u35 in afwachting van de publicatie van een persbericht. Om 17u20 startten de beursautoriteiten opnieuw de handel op net nadat de brouwer had laten weten dat er gesprekken waren geweest tussen AB InBev en de Mexicaanse groep Grupo Modelo omtrent een mogelijke overname. AB InBev benadrukte toen dat er nog niets in kannen en kruiken was (dit is nu wel het geval). Tussen 16u35 en 17u20 was het aandeel AB InBev in vooropening. Orders werden in het orderboek opgenomen en er werd constant een evenwichtskoers berekend door het systeem. Eenmaal de beursautoriteiten het licht op groen zetten, werd er een pakket verhandeld tegen die evenwichtskoers, net als bij opening om 9 uur, en daarna ging de gewone handel weer van start.

 

Regelmatig

Het gebeurt regelmatig dat de beursautoriteiten, uit eigen wil of op verzoek van het bedrijf zelf, de handel in een aandeel schorsen. Dat gebeurt aan de ene kant wanneer er nieuws aankomt dat een belangrijke invloed kan hebben op het koersverloop. Dan verkiezen de beursautoriteiten of het bedrijf zelf de handel stil te leggen zodat alle aandeelhouders op gelijke voet worden behandeld. Iedereen verneemt het nieuws dan op hetzelfde ogenblik en heeft de tijd gepaste actie te ondernemen.

 

Aan de andere kant kan een bepaald aandeel plots in de ban zijn van speculatie waardoor het bedrijf of de beursautoriteiten verplicht zijn om de handel te schorsen zodat het bedrijf de tijd krijgt om nieuws daaromtrent te geven.

 

Redenen

De achterliggende redenen kunnen divers zijn. Het kan gaan om een belangrijke overname die op til is, de verkoop van een dochterbedrijf die wordt onderhandeld, een vriendelijk of vijandig overnamebod op het bedrijf zelf, belangrijke financiële operaties (bijv. een kapitaalverhoging of terugbetaling van kapitaal), nieuws rond het voortbestaan van het bedrijf… Het is ook niet onmogelijk dat een betrokken onderneming in een persbericht enkel kan aangeven dat de speculatie ongegrond is en er geen nieuws in de pijplijn zit. Hiermee kan de onrust en speculatie rond een bepaald aandeel worden weggenomen.

 

Op www.fsma.be onder de rubriek ‘nieuws’ of ‘waarschuwingen’ kunt u alle schorsingen terugvinden.

 

Deel dit artikel