Analyse
Telefónica: dividend opgeschort 6 jaar geleden - maandag 30 juli 2012

De schuldenlast is problematisch geworden. De groep keert geen dividend uit voor 2012 en verlaagt haar vooruitzichten voor 2013.

Het aandeel boet aan aantrekkelijkheid in maar blijft goedkoop.
KOPEN.

 

De Spaanse recessie drukt de winst en jaagt de financieringslasten de hoogte in. Telefónica heeft daarom besloten m.b.t. het boekjaar 2012 geen dividend uit te keren en het dividend m.b.t 2013 tot 0,75 EUR bruto te beperken. De schuldenlast van de groep staat op een recordpeil en is steeds moeilijker te beheren, temeer daar de activiteit een pak minder cash genereert dan in het verleden. Door een dividend over te slaan bespaart de operator bijna 7 miljard euro en kan hij zijn schulden met zowat 12 % verminderen. Er liggen ook plannen voor de verkoop van activa op tafel. Dat zou vers geld in het laatje brengen en de groep in staat stellen de problemen van de komende maanden beter het hoofd te bieden. In Spanje (1/3 van de winst) boerde het bedrijfsresultaat 14 % achteruit, een trend die gezien de recessie in 2013 zal aanhouden. En in Zuid-Amerika (50 % van de winst), de afgelopen jaren de groeipool van de groep, is de schwung eruit. Maar ondanks die problemen lijkt de huidige koers ons een buitenkansje om het aandeel met het oog op de lange termijn binnen te halen. Wij ramen de winst per aandeel voor 2012 op 1,05 EUR en voor 2013 op 1,10 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 9,21 EUR

 

Telefónica is de grootste telecomoperator van Spanje (marktaandeel van meer dan 45 %), ook zeer actief in Zuid-Amerika (±40 % van de omzet), o.m. in Brazilië; via O2 ook actief in het VK, Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Ierland.

Deel dit artikel