Analyse
Telecom, een interessante sector 5 jaar geleden - donderdag 19 juli 2012

Terwijl de Europese telecomsector sinds het begin van het jaar ter plaatse trappelt, ging de Amerikaanse met 25 % vooruit (koerswinst + dividenden, in euro).

De telecomaandelen zijn door de bank genomen goedkoop en kunnen ons over het algemeen wel bekoren, niet in het minst omwille van het gulle dividendrendement.
Telefónica, Telecom Italia, Vodafone, France Télécom en AT&T zijn koopwaardig.

 

Europa, te zwaar afgestraft

In Europa blijft de telecomsector versnipperd, met een groot aantal nationale spelers, doorgaans vroegere overheidsmonopolies. De consolidatie (fusies-acquisities om groepen met een grotere omvang te creëren) die nodig is om de resultaten nieuw leven in te blazen, laat op zich wachten. De laatste maanden hebben de aftakeling van de conjunctuur, de kredietcrisis en de steeds strengere reglementering het wantouwen tegenover de sector alleen maar doen toenemen. Vooral de groepen met de zwaarste schuldenlast in Zuid-Europa zoals het Spaanse Telefónica en Telecom Italia moesten het bekopen. Ook het feit dat sommige telecomoperatoren hun dividend verlagen – in het licht van de dalende winstverwachtingen nochtans een wijze beslissing – heeft de sector geen goed gedaan. Een volgens ons onverdiende sanctie aangezien de dividendrendementen met gemiddeld 8 % bruto erg hoog blijven.

 

Gunstig klimaat in de VS

In de VS bieden de telecomoperatoren dankzij de dynamischere economische groei en een gunstiger klimaat beter weerstand. In de loop van de jaren is het aantal concurrenten aanzienlijk verminderd en er blijven nu twee hoofdrolspelers over, AT&T en Verizon Communications. Beide groepen hebben via goed verteerde overnames en de welwillendheid van de controleoverheden geleidelijk een kritische omvang bereikt die hen in staat stelt om hun marges op een hoog niveau te handhaven en om hun belangrijkste concurrenten in de mobiele telefonie, het verlieslatende Sprint Nextel en T-Mobile USA, dochter van Deutsche Telekom onder de duim te houden.

Deel dit artikel