Analyse
STMicroelectronics: nog steeds verlies, dividend bedreigd 5 jaar geleden - woensdag 25 juli 2012

Zoals verwacht is het tweede kwartaal opnieuw in het rood geĆ«indigd.

Het herstel is van lange adem en de groep is niet echt enthousiast over de tweede jaarheflt.
Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

De groep heeft het tweede kwartaal afgesloten met een verlies van 0,06 EUR per aandeel (tegenover 0,15 in het eerste trimester). De joint-venture op het vlak van mobilofonie,
ST-Ericsson (30 % van de omzet), met als belangrijkste klant Nokia, registreert zware lasten en ondermijnt de resultaten van de groep. Ondanks verschillende herstructureringen is het opnieuw zeewaardig maken niet voor morgen. De vertraging van de wereldwijde economie gooit roet in het eten (zoals bij de concurrenten zijn de orders gedaald in juni). Voor het derde trimester mikt STM niettemin op een lichte stijging van zijn omzet en brutomarge. Deze laatste bedraagt ±35 %, een zeer laag niveau in vergelijking met twee van zijn concurrenten (bij Texas Instruments is de marge 50 %). Zelfs al is de financiële situatie niet problematisch, toch zijn we van oordeel dat de groep haar dividendbelofte niet zal respecteren. Ze rekent op 0,31 EUR bruto, maar wij gaan uit van 0,155 (desondanks een hoog rendement van ±4 % bruto, zeker in vergelijking met de sector). Voor 2012 verwachten we een verlies van 0,09 EUR per aandeel. Voor 2013 rekenen we op een kleine winst (0,10 EUR per aandeel).

 

Koers op het moment van de analyse: 3,869 EUR

 

STMicroelectronics is de grootste Europese fabrikant van halfgeleiders en nummer zes op wereldvlak; verkoopt aan uiteenlopende sectoren: industrie (38 %), draadloze telefonie (22 %), consumptiegoederen (15 %), autosector (14 %), informatica en communicatie (11 %).

 

Deel dit artikel