Analyse
Schandaal bij Barclays en voor de banksector 6 jaar geleden - maandag 9 juli 2012

Na het schandaal rond de vervalsing van de interbankenrente, is de toekomst van de groep onzeker. In het schandaal worden ook andere banken genoemd.

HOUDEN.

 

De investeringen in de zakenbankpoot waren niet erg rendabel (rendement op eigen vermogen van 6,6 % in 2011, ver van de voor 2013 beoogde 13 % en de 8 % bij de concurrenten). De groep zal mogelijk de marktactiviteiten afbouwen ten voordele van de retailbank. Dat zou op korte termijn geld kosten en onzekerheid scheppen. Op langere termijn zouden de aandeelhouders er niet noodzakelijk aan verliezen: in 2011 bedroeg de rentabiliteit van de retailbank in het VK 15 %, die van de zakenbank 10,4 %.

In het schandaal worden nog andere banken genoemd: UBSDeutsche Bank, Société Générale, Bank of America en HSBC. Het is nog te vroeg om eventuele boetes en voorzieningen te becijferen. De affaire is een bewijs van de laksheid van de controleautoriteiten en van de nood aan een versterkt toezicht. Het Europese initiatief terzake is een stap in de goede richting, maar de regelgeving zal de groei van de sector afremmen. De koersen houden er voor een stuk rekening mee, maar een duurzaam herstel zit er volgens ons niet in.

 

Koers van Barclays op het moment van de analyse : 164,75 pence

 

Barclays Bank is een Britse bank, actief als retailbank en als zakenbank. De groep overleefde de crisis zonder overheidssteun, verhoogde zijn kapitaal en stootte een belangrijke divisie vermogensbeheer af. Nam eind 2009 de Amerikaanse activiteiten van zakenbank Lehman Brothers over. 

 

Deel dit artikel