Analyse
Hoe beleggen in tijden van crisis? 5 jaar geleden - maandag 2 juli 2012

De neerwaartse beweging op de markten heeft de onzekerheid doen toenemen. De huidige crisis verplicht tot een voorzichtige houding. Hoe uw beleggingen aanpassen aan deze omstandigheden?

In het eerste semester heeft onze basisportefeuille een rendement neergezet van 4,9 %. Na een winst van 6,1 % in het eerste trimester is het verlies in het tweede dus beperkt gebleven tot 1 % dankzij beleggingen in obligaties en cash. We houden de voorzichtige strategie aan.

 

Maak plaats voor liquiditeiten via spaarrekeningen. Ze maken 20 % van de portefeuille uit. Ze vangen schokken op en laten ons toe om snel te profiteren van opportuniteiten.
De daling van de Europese aandelen heeft er niet voor gezorgd dat de eurozone aantrekkelijk is geworden. Blijft er over het algemeen weg. Maak daarentegen een plaatsje in uw portefeuille voor de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Zweden. De Belgische markt is in niet aantrekkelijk. De terugval van de opkomende markten maakt een belegging in deze zones wel de moeite waard dankzij de groeivooruitzichten. We geven de voorkeur aan China en India. Brazilië en Rusland reserveren we enkel voor onze portefeuilles met een zeer lange beleggingshorizon.
Voor het obligatiegedeelte, met uitzondering van de obligaties in euro gelinkt aan inflatie, beleggen wein de Zweedse kroon (zeker maar lage rendement) en in de Poolse zloty (hoger rendement dankzij het dynamisme van zijn economie).

 

Heel wat risico’s

In het eerste trimester zetten aandelen uit de eurozone nog een rendement van 11 % neer maar dit herstel brokkelde tijdens het tweede kwartaal af. Zo blijft er over de eerste zes maanden nog een rendement van 4,75 % over. De vooruitgang van de beursindices was gekomen zonder verbeteringen van de economische fundamenten. Eind 2011, begin 2012 had de Europese Centrale Bank op enkele weken tijd meer dan 1 000 miljard euro in het banksysteem gepompt. Ze slaagde er zo in de risico’s op een faillissement van financiële instellingen uit de eurozone in te krimpen. Maar de vraagtekens rond de overheidsschulden staken snel weer de kop op. In het tweede trimester keerden beleggers massaal risicovolle activa – zonder kwaliteitsonderscheid te maken – de rug toe en zochten ze veilige havens op. Duits staatspapier werd overstelpt waardoor haar rendement smolt als sneeuw voor de zon.
Voor het ogenblik blijven de markten vlagen van euforie afwisselen met pessimisme en dit maakt het niet gemakkelijk om een solide beleggingsstrategie te ontwikkelen.

 

Geen recessie

De komende kwartalen bestaat de kans dat initiatieven zullen worden genomen om de economie te stimuleren. De Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England zouden opnieuw de drukpers kunnen aanspreken. De Europese Centrale Bank zal vroeg of laat ook moeten ingrijpen. De opkomende landen doen ook hun duit in het zakje want momenteel zijn renteverlagingen aan de orde van de dag. Ook het aanspreken van de reserves om de groei te stimuleren, zit in de pijplijn. Dit alles zal evenwel niet leiden tot een economie die opnieuw op volle toeren zal draaien. Maar deze maatregelen zouden een recessie moeten kunnen vermijden en de economische activiteit tegen eind 2012 of begin 2013 opkrikken. De vraag blijft echter of de economie op zichzelf zal kunnen beginnen draaien of verslaafd zal blijven aan stimuleringsmaatregelen.

 

Welke sectoren?

De farmasector (+7,4 % in het eerste semester) deed het tijdens de financiële crisis van de laatste maanden vrij goed dankzij de sterke balansen van de ondernemingen uit de sector en de lage risicograad (recurrente inkomsten, dividenden zijn niet bedreigd,…). Dit is ook het geval voor de distributiesector (+10,4 %). De telecomsector (+4,6 %) ging er lichtjes op vooruit. Maar de Europese operatoren (-1,9 %) hebben het niet onder de markt (concurrentie en striktere wetgeving). De terugval van de sector is overdreven. De meest cyclische sectoren hebben een negatief rendement neergezet in het eerste semester. De oliesector (- 3,7 %) presteerde ondermaats door de terugval van de olieprijs onder de 100 USD in New York. Het zwarte goud kreeg te kampen met een zwakkere vraag nadat de economie vertraagde. Maar de sector blijft solide en de vooruitzichten zijn nog steeds goed.

 

Onze aandelenselectie

Onze selecties helpt u om uw eigen portefeuille samen te stellen uit interessante, koopwaardige aandelen, in functie van de oriëntatie die u uw portefeuille wil geven.

 

Basisaandelen voor de portefeuille
Reckitt-Benckiser, Sage Group, Intel, Chevron, GlaxoSmithKline en Sainsbury

 

Aandelen voor het dividendrendement
National Grid, GDF Suez, BME, Zurich Insurance en Gimv

 

Aandelen voor de durvers
Peugeot, Seaspan, Tubacex, Nyrstar, ArcelorMittal en US Ecology

 

Amerikaanse aandelen
Abbott Labs, General Electric, Chevron, Intel, AT&T en Accenture

Deel dit artikel