Analyse
Het belangrijkste van de afgelopen week. De verwachtingen voor de volgende. 5 jaar geleden - vrijdag 13 juli 2012

Het ontbrak de afgelopen week aan een katalysator om de markten te stimuleren. De meeste beurzen sloten de week nagenoeg onveranderd af.

Beurzen

Dankzij het Spaanse besparingsplan is een grootschalige banken- en financiële crisis vermeden.
De markten hebben er nota van genomen. Maar deze maatregelen lossen het probleem van het gebrek aan groei in Europa en van de wereldwijde vertraging niet op. Zorgen die de aankondigingen van de bedrijven hebben aangetast.
Renault schroeft zijn verkoopsdoelstellingen op de wereldmarkt terug. In de luxesector, die zich tot nu toe nochtans kranig hield, heeft het Britse Burberry tegenvallende groeicijfers bekendgemaakt. In de halfgeleidersector verlaagden AMD en Applied Materials hun doelstellingen.
In België zijn er, behalve bij Roularta twee weken geleden, geen winstwaarschuwingen de wereld ingestuurd, maar de meest conjunctuurgevoelige bedrijven (Bekaert, D’Ieteren, Solvay…) tonen zich erg onzeker. Deceuninck heeft tegen de stroom in met een verrassende kwartaalomzet uitgepakt.

 

Rente

Het wantrouwen van de beleggers tegenover de schuldencrisis en de lagerentepolitiek van de ECB gaven de euro een ferme tik. De eenheidsmunt bereikte tegenover de dollar zijn laagste peil van de afgelopen twee jaar. In België verlaagden diverse banken de rente op hun spaarrekeningen

 

Weersverwachting

Volgende week komt er een golf halfjaarresultaten op de beleggers af: Intel, Coca-Cola, Rio Tinto, Euronav (dinsdag 17), BlackRock (woensdag 18), CMB (donderdag 19), General Electric en Barco (vrijdag 20). Aan de hand van deze resultaten zullen we het economische klimaat kunnen peilen en zicht krijgen op de doelstellingen van de bedrijven.

 

Op dinsdag 17/07 wordt de nieuwe Duitse ZEW-index gepubliceerd (geeft de economische verwachtingen van de markt weer). De vorige publicatie had aangegeven dat de crisis het vertrouwen van de beleggers aantastte en zette de daling van de beurzen in gang …

 

Deel dit artikel