Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 5 jaar geleden - maandag 2 juli 2012

De berichten vanop de Europese top in Brussel vrijdag werden goed onthaald door de beleggers, die vooraf ook geen hoge ambities koesterden. De beurzen gingen stevig hogerop.


De Europese top van 28 en 29 juni lijkt een eerste aanzet te hebben gegeven tot een bancaire unie (snellere en rechtstreekse steun voor de banken), in ruil voor meer supranationaal toezicht. Als zo'n unie er komt, moet ze de band tussen banken en overheidsfinanciën minder strak kunnen maken. Het Europees stabiliteitsmechanisme (ESM) zou dan als gezamenlijk financieel noodfonds de banken van een bepaalde lidstaat immers rechtstreeks kunnen herkapitaliseren, terwijl het nu de landen zelf zijn die dat moeten vragen en ze zo hun financiën soms nog extra schade berokkenen. Zoals wel vaker bij een Europese top zal het de concrete uitwerking van de details zijn die zal bepalen in hoeverre het risiconiveau op de financiële markten daadwerkelijk zal dalen. In afwachting heeft de bekendmaking van een akkoord ervoor gezorgd dat de Italiaanse en Spaanse rentevoeten wat gedaald zijn, al blijven ze nog altijd erg hoog: maandagmiddag bedroeg de Italiaanse rente op 10 jaar 5,7 %, de Spaanse 6,3 %.

 

De S&P 500 en de Stoxx Europe 50 klommen vorige week resp. 2 en 1,7 % hoger. De Bel 20 won 4,8 % dankzij de prestaties van zwaargewichten Colruyt (+16 %, verkopen), Ageas (+12,9 %, houden) en AB Inbev (+10,2 %, verkopen). Ook Madrid boekte een mooie weekwinst van 3,3 %, Londen klauterde maar 1 % hoger doordat de Britse banksector de prijs betaalde voor het schandaal bij Barclays (-18,9 %, houden). Het vermeende gesjoemel met de interbancaire rentevoeten is opnieuw slecht voor de reputatie van de bankensector en voor het beleggersvertrouwen. Ook vanuit de Amerikaanse bankensector kwam slecht nieuws met het bericht dat de tradingverliezen van JP Morgan (-0,7 %) wellicht veel hoger zullen oplopen dan eerst gedacht (volgens gespecialiseerde pers tot 9 miljard EUR, t.o.v. 2 miljard in een eerste raming). Heen en weer geslingerd tussen deze berichten en de (verhoopte) vooruitgang van de Europese staatsleiders in Brussel, klokte de Europese banksector uiteindelijk 0,8 % hoger af. De halfgeleidersector (-0,3 %) reageerde negatief op de resultaatswaarschuwing (door wereldwijde economische vertraging) van het Duitse Infineon (-14 %). De bedrijfsmarge in het 3de kwartaal van boekjaar 2011/12 zou maar rond de 12 % uitkomen (t.o.v. verwachting van 14,6 %) en er zal op kwartaalbasis wellicht geen groei zijn in het 4de kwartaal. In de sector blijven we Intel (-1 %), TriQuint (-1,2 %) en Melexis (-3,1 %) koopwaardig vinden.

 

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft de wet van Barack Obama goedgekeurd waardoor alle Amerikanen tegen 2014 toegang zouden moeten krijgen tot een vorm van ziekteverzekering. Het verwachte positieve effect op de geneesmiddelenvolumes zal wellicht de steeds hogere kortingen van de farmasector in het kader van Medicaid (openbare verzekering voor de armsten) en Medicare (voor de oudsten) wat compenseren. Onze adviezen voor de farmasector (+1,1 %) blijven ongewijzigd: Abbott (+3,4 %), GlaxoSmithKline (-2 %) en Novartis (+0,8 %) zijn koopwaardig.

Deel dit artikel