Analyse
Beleggers háten onzekerheid 5 jaar geleden - donderdag 19 juli 2012

De sector van de openbare voorzieningen heeft 10 % verloren sinds het begin van het jaar. Hoe reageren?

Een fikse onderwaardering is voor de geduldige belegger de gelegenheid bij uitstek om in een bedrijf te stappen als voorbereiding op de toekomst.

 

De onzekerheid heeft zich nu tot alle sectoren uitgebreid, maar sommige zijn de laatste jaren zwaarder getroffen dan andere. Dat was onder meer het geval voor de sector van de openbare voorzieningen (water, gas, elektriciteit, afvalbeheer).

 

Door de financiële crisis in 2008/2009 begon de markt zich inderdaad af te vragen of de traditioneel met zware schulden beladen ondernemingen uit deze sector nog wel aan kredieten zouden geraken. Dat was gelukkig het geval. De economische crisis die daarna uitbrak, zorgde ervoor dat hun winstgroei vertraagde, zonder evenwel hun vermogen om cash te genereren al te erg aan te tasten. Vorig jaar woog de beslissing van Duitsland om tegen 2016 volledig uit kernenergie te stappen en om de oudste reactoren onmiddellijk te sluiten niet alleen op de koers van E.ON maar ook op die van GDF Suez. En onlangs kregen de koersen van beide aandelen opnieuw een veeg uit de pan doordat de mistige reglementering in Frankrijk en in België de beleggers zo goed als alle zicht ontnam op de prijzen die het Duitse gas- en elektriciteitsbedrijf zijn klanten aanrekent en op de toekomst van de kerncentrales van de Franse nutsgroep.

 

Wanneer een bedrijf tegenslag na tegenslag moet verwerken, hebben veel beleggers de neiging om de betreffende aandelen zo snel mogelijk de deur uit te doen, op gevaar af ze op een dieptepunt te verkopen. Niet elke koersval creëert, we herhalen het nogmaals, een niet te missen aankoopgelegenheid. Maar de aandelen van de utilities worden op basis van onze analyses nu toch wel erg ondergewaardeerd. De koers van GDF-Suez bijvoorbeeld flirt ondanks de redelijke schuldenlast van het bedrijf en een aanzienlijk groeipotentieel (o.m. in gas) met zijn historisch dieptepunt. Het aandeel is volgens ons dan ook aan een inhaalbeweging toe, maar wanneer die er precies aankomt, is natuurlijk moeilijk te voorspellen.

Deel dit artikel