Analyse
Barclays: een lijk in de kast 6 jaar geleden - maandag 2 juli 2012

  

Barclays wordt beschuldigd van het vervalsen van de interbankenrente. De sanctie van de markt is evenredig met het schandaal.

Ook na forse koersval blijft het aandeel correct gewaardeerd. 
Houden als het hoge risico u niet afschrikt.

 

Barclays dat beschuldigd wordt van het vervalsen van de interbankenrente (rente die de banken elkaar aanrekenen) is bereid 290 miljoen pond te betalen om een einde te maken aan de gerechtelijke onderzoeken in de VS en in het VK. De boete (ongeveer 2,4 p. per aandeel) vertegenwoordigt ±6 % van de winst 2011 of 10 % van de verwachte winst 2012 (exclusief eenmalige elementen). Geen onoverkomelijk bedrag dus, dat echter gevolgen zal hebben op langere termijn. De directie zou kunnen gedwongen worden tot ontslag, wat het herstel van de groep kan compliceren. Het schandaal tast de bank in haar goede naam aan en dat kan haar activiteit die grotendeels stoelt op vertrouwen schaden. Deze affaire geeft het al slechte imago van de sector een nieuwe knauw na het faillissement van JPMorgan (terwijl er eerst sprake was van een verlies van 2 miljard dollar verlies in de afgeleide producten, heeft de pers het nu over een verlies van 9 miljard) en zal de regelgevers zeker niet tot mildheid stemmen.
Deze opeenvolgende klappen voor de banken maken ons pessimistisch voor de evolutie op langere termijn.

 

Koers op het moment van de analyse : 162,85 pence

 

Barclays Bank is een Britse bank, actief als retailbank en als zakenbank. De groep overleefde de crisis zonder overheidssteun, verhoogde zijn kapitaal en stootte een belangrijke divisie vermogensbeheer af. Nam eind 2009 de Amerikaanse activiteiten van zakenbank Lehman Brothers over.

 

Deel dit artikel