Analyse
Alstom: bestellingen in de lift 5 jaar geleden - vrijdag 20 juli 2012

De orders lopen wel vlotter binnen, maar het industriƫle karakter van de activiteiten en de beperkte internationalisering van de groep schrikken de beleggers af.

Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

 

In het 1ste kwartaal van het lopende boekjaar (einde 31/03/13) noteerde Alstom 20 % meer bestellingen (al heeft de groep niet de gewoonte om geschrapte of uitgestelde orders te communiceren …). De omzetgroei oogt een stuk minder spectaculair (+6 %). Blijkbaar moet Alstom heel wat toegevingen doen op de prijzen. De marges zullen de komende twee jaar (minimumtermijn tussen het plaatsen van een order en de oplevering) dus nog onder druk staan. Het management is echter optimistisch. Terwijl wij voor het lopende boekjaar op een marge van 5,9 % rekenen, stelt het voor maart 2015 nu al 8 % in het vooruitzicht. Dat lijkt ons erg ambitieus, aangezien de groep nog 57 % van haar omzet in Europa en de VS realiseert, waar in de overheidsbudgetten wordt gesnoeid. Voorts worden er weinig nieuwe centrales gebouwd, terwijl de divisie thermische energie voor 43 % van de groepsomzet instaat. En het terugschroeven van de milieupremies is nefast voor de divisie duurzame energie (omzet -18 % in 1ste kwartaal). De transportactiviteiten draaien intussen wel goed (+17 %). We laten onze ramingen van de winst per aandeel op 2,55 EUR voor 2012-13 en 2,70 EUR voor 2013-14.

 

Koers op het moment van de analyse: 26,19 EUR

 

Alstom is een Franse industriĆ«le groep, actief in energie- en milieuvoorzieningen (centrales, alternatoren, turbines, installaties om milieuverontreiniging tegen te gaan), in de dienstverlening aan elektriciteitsmaatschappijen en in transportvoorzieningen (trams, treinen, HST…). De afdeling scheepsbouw werd verkocht.

 

Deel dit artikel