Analyse
Zes aandelen voor de echte durvers 6 jaar geleden - dinsdag 19 juni 2012

De ongerustheid van de beleggers over de gezondheid van de wereldeconomie weegt zwaar op de aandelen van de meest conjunctuurgevoelige bedrijven. Zoals vaak reageert de markt te fel en ontstaan er buitenkansjes voor wie iets meer durft.

We blijven de aankoop van zes cyclische aandelen aanraden.

 

Het reddingsplan van de Spaanse banken en de verlaging van de Chinese rentevoeten volstonden niet om het vertrouwen te herstellen. De meest recente indicatoren wijzen op een vertraging van de wereldeconomie. In Europa werd zopas bevestigd dat de economie in het 1ste kwartaal niet groeide. Het recessiescenario voor 2012 wint aan geloofwaardigheid.

 

We vinden echter het pessimisme rond de cyclische aandelen overdreven. Indien u een hoger dan gemiddeld risico aandurft, dan is het nu het moment om die aandelen goedkoop binnen te halen met het oog op de lange termijn. Economische wisselvalligheden op korte termijn spelen dan minder belang.
We raden u steeds Nyrstar en Seaspan aan.

 

De Spaanse producent van naadloze buizen in roestvrij staal Tubacex lijdt onder de vlucht van de beleggers uit de Spaanse markt en onder het slechte nieuws bij het Franse Vallourec. Als sterke nichespeler is de Spaanse groep beter af dan haar concurrent. Het orderboek blijft op peil.

 

De verkoopcijfers van Peugeot gaan gebukt onder het zwakke consumentenvertrouwen. Het management houdt rekening met een krimp van de Europese automarkt van zowat 5 %. Maar de besparingsplannen, de verkoop van activa, de commerciële offensieven … geven ons vertrouwen in het herstelpotentieel van Peugeot.

 

ArcelorMittal zal mogelijk een deel van de participatie in het Chinese Valin verkopen om zijn schulden verder af te bouwen. De groep vertrekt niet uit China vermits ze anderzijds haar participatie in een specialist van staal voor de automobielsector uitbreidt.

 

US Ecology (verwerking gevaarlijk afval) breidt zijn geografische actieradius uit via de overname van Dynecol, een kleine concurrent.

Deel dit artikel