Analyse
Tubacex: te zwaar afgestraft 6 jaar geleden - vrijdag 8 juni 2012

Er zijn tekenen van verzwakking merkbaar in de sector, maar het hooggespecialiseerde Tubacex blijft mooie prestaties neerzetten.

Het aandeel is niettemin zeer zwaar afgestraft, net als de rest van de Spaanse beurs trouwens. Het aandeel verloor de laatste drie maanden een extra 25 %. Gezien de mooie vooruitzichten van het bedrijf vinden we dit overdreven. Het aandeel is goedkoop.

KOPEN.

 

In de eerste drie maanden van dit jaar draaide Tubacex 11 % meer omzet dan in het laatste kwartaal 2011, terwijl de bedrijfswinst (vóór afschrijvingen, intresten en belastingen) verdrievoudigde. Dankzij de forse vraag naar naadloze buizen in roestvrij staal vanuit de olie- en gassector – het orderboek nam in het eerste kwartaal met 16 % toe – kon de groep haar verkoopprijzen dit jaar al tweemaal verhogen. De impact daarvan op de winst zal in het lopende kwartaal, maar vooral in de tweede jaarhelft, voelbaar zijn.

 

Het management heeft aangekondigd dat het met het oog op de sterke vraag (vergeten we niet dat uiteindelijk slechts 7 % van de geproduceerde buizen voor Europese projecten bestemd is) de productiecapaciteit van de fabriek in Amurrio (Baskenland) gaat verdubbelen en dat het voor 2012 op een forse winstgroei rekent.

 

Dat de cijfers en de vooruitzichten van Tubacex niet verzwakken is ongetwijfeld te danken aan het feit dat de groep een echte nichespeler is (het meer gediversifieerde Franse Vallourec dat in dezelfde sector actief is, moest zijn vooruitzichten wel verlagen). Toch hebben wij voorzichtigheidshalve onze ramingen van de winst per aandeel voor 2012 verlaagd van 0,13 naar 0,10 EUR en voor 2013 van 0,26 naar 0,22 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 1,555 EUR

 

Tubacex is de grootste producent ter wereld van naadloze buizen in roestvrij staal, producten met een hoge toegevoegde waarde die vooral gebruikt worden in de Europese energiesector. De belangrijkste aandeelhouder is de groep Begoeta (18 % van het kapitaal).

 

Deel dit artikel