Analyse
Terugval van de beurzen in mei 6 jaar geleden - maandag 4 juni 2012

De Europese schuldencrisis heeft eens te meer de beurs in de ban gehouden. De Griekse politiek zit na de verkiezingen in een impasse waardoor een mogelijke exit van de Grieken uit de eurozone bovenaan de agenda gekomen.

De beurzen hebben in mei wereldwijd 3,3 % in EUR verloren. De beurzen uit de eurozone hebben op hun beurt 7,5 % laten liggen, aangedreven door de verliezen van de beurzen van Lissabon (-12 %), Madrid (-11,5 %) en Milaan (-10,5 %). Belgische aandelen hebben de schade kunnen beperken en verloren vorige maand « slechts » 2,8 %. Enkel Amerikaanse aandelen hebben het hoofd boven water kunnen houden (+0,3 %) maar daarvoor hadden ze wel de hulp van de dollar nodig, die met 7,1 % is gestegen tegenover de euro.

 

Cyclische aandelen hebben het moeilijk

Terwijl een recessie Europa bedreigt, zijn het natuurlijk de Europees meest cyclische waarden, met de staalindustrie op kop, die het sterkst zijn getroffen. De staalsector, dat 6,4 % verloor in de maand mei, was eerder al de gebeten hond toen de Chinese vraag naar grondstoffen verzwakte.

 

Sommige aandelen worden verhandeld tegen een fractie van hun boekwaarde en zijn goedkoop. Naast Nyrstar
(-22,1 %) raden we ArcelorMittal (-14,5 %) aan.

 

Defensieve aandelen bieden weerstand

Defensieve sectoren daarentegen (farma, voeding en drank, telecom…) hielden zich kranig. De telecomsector was verre van éénduidig: in de VS ging de sector er 9,5 % op vooruit maar verloor het 5,3 % in Europa door de argwaan tegenover Zuid-Europese beurzen. Deze namen in hun val de grote Europese telecomspelers mee zoals Telefónica (-16,7 %), Telecom Italia (-22,2 %) en Portugal Telecom (-24,9 %).

 

Deze vlucht naar de uitgang brengt opportuniteiten met zich mee rond Telefónica, zeer actief in Latijns-Amerika, en Telecom Italia. De nakende verkoop van de televisie-activiteiten kunnen de koers van deze laatste een nieuwe impuls geven.

Deel dit artikel