Analyse
Telecomaandelen: nog interessant? 5 jaar geleden - donderdag 21 juni 2012

De sector heeft troeven: een goedkope waardering, het nog altijd hoge dividendrendement en een defensief karakter.

De laatste vijf jaar slaagde de telecomsector erin om beter te doen dan de aandelenbeurs. Dit jaar echter gingen de beurzen wereldwijd bijna 6 % hoger, maar telecom ging amper vooruit (+2 %), in Europa zelfs achteruit (-7 % tegenover een status-quo voor de markt).
Niettemin blijven we
een reeks telecomaandelen aanraden. 

Onder de gespecialiseerde fondsen en trackers, kies voor het fonds Fidelity Global Telecommunications A (kap.) en voor de tracker EasyETF Stoxx Europe 600 Telecommunications (genoteerd in Parijs, ticker SYT).
Andere fondsen van de sector kunt behouden, behalve KBC Equity Telecom (slechte risicogewogen prestaties).

 

Dividendrendement

Een groot aantrekkingspunt van telecomaandelen is het hoge dividendrendement (vaak 8 % en meer). Groot was dan ook de ontgoocheling toen een tal van bedrijven aankondigden om hun dividend te verlagen. Door de crisis willen ze meer geld aan de kant schuiven om schulden te dempen en projecten te financieren. Telefónica wierp eind vorig jaar de eerste steen en de rest volgde snel. Gevolg: heel wat beleggers dumpen de aandelen. Onterecht. Vooreerst blijft het dividendrendement van de sector hoog (8 % in Europa). En Telefónica verlaagde het dividendrendement van 14 % naar een nog altijd genereuze 10 %. Wij geloven dat het gemid-delde dividendrendement van de sector hoog zal blijven, een troef in deze tijden van lage rentevergoedingen.

 

Uitdagingen

– Het wordt voor de operatoren steeds moeilijker om groei te vinden in de mature markten. Vroegere overheidsmonopolies hebben de stap moeten zetten naar vrije marktspeler, en dat in een almaar strenger wetgevend klimaat. Winst wordt dan ook gepuurd uit kostenbesparingen. En omzet wordt vooral gehaald door verder te kijken buiten de landsgrenzen en door de 4-play: telefoon, mobiel, internet en televisie.

– Veel operatoren mikken op de groeilanden om hun winstgroei te halen. Daar bevinden zich heel wat nieuwe, en almaar rijkere, klanten, maar – voorlopig? – brengen die nog veel minder op dan de klant alhier. En de operatoren kampen met inmenging door de lokale overheden (de Indiase overheid dreigt ermee om Vodafone te belasten op de overname van Hutchison Essar).

– Mobiel internet groeit exponentieel (smartphones en tablet-pc’s). De klassieke operatoren genieten ervan. Dataverkeer verloopt via hen en ze worden daar goed voor betaald. Volgens AT&T is een smartphonegebruiker 1,8 maal meer rendabel dan een klassieke gsm-gebruiker. De nodige investeringen om dat potentieel aan te boren zijn echter kolossaal. Daarbij romen technologiebedrijven zoals Apple en Google een groot deel van de winst af. Het zal voor de operatoren dan ook een moeilijk proces worden om niet te verworden tot loutere beheerders van netwerken. Ze wapenen zich daartegen door partnerships aan te gaan op het vlak van infrastructuur (Vodafone en Telefónica) en service (France Télécom en Deutsche Telekom). Ook willen ze gezamenlijk hun eigen applicaties creëren. Dat alles zou kunnen resulteren in een nieuwe consolidatie binnen de sector, vooral in Europa.

 

Deel dit artikel