Analyse
Telecom Italia: speculatie over opsplitsing netwerk 6 jaar geleden - vrijdag 22 juni 2012

Na een moeilijke periode profiteert het aandeel van geruchten over een akkoord tussen Telecom Italië en de semioverheidsinstelling Cdp (Cassa depositi e prestiti) over de splitsing van het netwerk.

Goedkoop aandeel. 
Kopen.

 

Er doen geruchten de ronde als zou de Italiaanse operator zijn netwerk willen opsplitsen via de oprichting van een aparte onderneming voor laatste deel van het netwerk tussen de centrale van TI en de verbruiker. Cdp zou 3 miljard euro en zijn participatie in Metroweb inbrengen. Telecom Italia ontkent de geruchten, maar de markten reageren enthousiast. Maar of dit terecht is? Het is immers niet de eerste keer dat een opsplitsing van het net ter sprake komt, maar tot nu toe is er niets van in huis gekomen. Voorts moet het net hoe dan ook gemoderniseerd worden, ook als het opgesplitst wordt. De 3 miljard van Cdp zouden daarvoor niet volstaan en Telecom Italia heeft te veel schulden om zware investeringen te doen. Bovendien kan de positie van de aandeelhouders van Metroweb voor problemen zorgen. En ten slotte is de waarde van het net die bij de deal zou gebruikt zijn (12 miljard euro) volgens ons een correcte schatting. Voor de beurswaardering van Telecom Italia zou de operatie dus niet veel veranderen. We geloven niet erg in het plan en het heeft dan ook geen invloed op onze winstramingen voor 2012 en 2013 die we op 0,13 en 0,14 EUR per aandeel handhaven.

 

Koers op het moment van de analyse : 0,74 EUR

 

Telecom Italia is de grootste telecomoperator van Italië, zowel vaste als mobiele telefonie (TIM). Ook actief in Zuid-Amerika (o.m. TIM Brasil) en elders in Europa (internet).

Deel dit artikel