Analyse
Nokia: finse reus zakt steeds dieper weg 6 jaar geleden - vrijdag 15 juni 2012

Zullen de nieuwe herstructureringsmaatregelen volstaan om het tij te keren?

Duur aandeel.
VERKOPEN

 

De Finse groep heeft een nieuwe winstwaarschuwing de wereld ingestuurd. Een onverwacht zwaar verlies in de divisie mobiele telefonie in het tweede kwartaal zorgt voor de vijfde rode kwartaalcijfers op rij. En voor de volgende periode ziet het er niet veel beter uit …

 

Om de steile val van de rentabiliteit te stoppen plant de groep nieuwe herstructureringen die haar tussen dit en eind 2013 nog eens zowat 1 miljard euro zullen kosten. Er worden fabrieken gesloten en banen geschrapt en er komen grondige wijzigingen in de directie. Allemaal noodzakelijke maatregelen, die echter wat laat komen.

 

We geloven niet in een duurzaam herstel van de vroegere marktleider voor mobiele telefoons die op de markt van smartphones verpletterd wordt door Apple en Samsung en wiens partnerschap met Microsoft tot nu toe niet de beoogde resultaten oplevert.

 

We ramen het verlies voor 2012 op 0,72 EUR per aandeel en voor 2013 op 0,30 EUR. Bovendien is het dividend serieus in gevaar.

 

Koers op het moment van de analyse: 1,92 EUR

 

De Finse groep Nokia is sinds kort de op één na grootste fabrikant ter wereld van mobiele telefoons, na het Zuid-Koreaanse Samsung. De joint venture Nokia Siemens Network is de nummer 4 voor telecominstallaties.

 

Deel dit artikel