Analyse
Maak winst met Britse aandelen! 6 jaar geleden - maandag 25 juni 2012

Wie zich op de Britse markt waagde, heeft het zich niet beklaagd. Het is nog niet te laat om uw portefeuille een “British” tintje te geven. Het winstpotentieel is nog niet uitgeput.

Het totale rendement in euro (koerswinst + dividend) op Britse aandelen bedroeg de afgelopen 12 maanden 6 %, terwijl de Europese aandelen een negatieve return opleverden (-4 %).
Britse aandelen kunnen een return van gemiddeld 9 % per jaar opleveren, met dank aan het dividendrendement van 5 % bruto. U mag 15 % van uw portefeuille in Britse aandelen beleggen (zie onze
basisportefeuille). 

 

We kiezen in de eerste plaats voor solide, veelal sterk internationaal gerichte ondernemingen (GlaxoSmithkline, BP, Vodafone, Sage en Reckitt Benckiser); Ladbrokes, National Grid en Sainsbury staan ook op ons aankooplijstje (vooral actief in het VK, maar sterke positie op hun markten, recurrente inkomsten en marges die op peil blijven).
Voor aandelenfondsen gaat onze voorkeur naar Cazenove UK Equity B EUR (presteert beter dan het gemiddelde van de Britse beurs omdat het minder financiële aandelen en minder grondstoffen in portefeuille heeft) en SSgA UK Index Equity (volgt de Britse index op de voet).

 

Hoe valt die prestatie te verklaren?

– De beurs van Londen wordt gedomineerd door zwaargewichten: de 10 grootste ondernemingen maken 40 % van de beurskapitalisatie uit (op de beurzen van het Europese vasteland is dat minder dan 20 %). Daarbij zitten internationale reuzen.
– De financiële sector (21 % van de beursindex) in het VK doet het de laatste maanden beter dan die op het vasteland (Britse banken minder blootgesteld aan Zuid-Europa).
– De euro verloor door de overheidsschuldencrisis terrein ten opzichte van het pond, wat de belegger in euro een wisselkoerswinst opleverde.
(De afgelopen weken stond de beurs van Londen echter onder druk door de terugval van de grondstoffen die 28 % van de Britse beursindex uitmaken).

 

Recessie…

– De Bank of England heeft de geldpersen al laten draaien en de banken geld toegestopt om het verlenen van kredieten te vergemakkelijken en de overheid weet niet goed meer van welk hout pijlen te maken.
– De Britse gezinnen hebben niet de middelen om meer te consumeren (wankele vastgoedmarkt, stijgende werkloosheid).
– Hoewel het pond de laatste jaren erg verzwakt is, blijft de export te weinig dynamisch om als motor van de economie te fungeren. De crisis in de eurozone (belangrijkste handelspartner) steekt daar een stokje voor.

 

… maar ook lichtpuntjes

– De Olympische Spelen kunnen de economie het zetje geven dat haar uit de recessie haalt.
– De Britse overheid verdedigt haar economie actiever dan de Europese regeringen en zal liquiditeiten blijven creëren om ze te ondersteunen.

 

Deel dit artikel