Analyse
JP Morgan: weg met die handel? 6 jaar geleden - dinsdag 5 juni 2012

Door het onlangs ontdekte tradingverlies bij JP Morgan (door gebruik van een nieuw model met verkeerde risico-inschatting) is de bank nu het mikpunt van kritiek.

JP Morgan blijft o.i. solide maar we vinden het aandeel niet koopwaardig. Het is 25 % gedaald t.o.v. zijn piekniveau in 2012 maar is in het licht van de winstvooruitzichten nog altijd niet goedkoop te noemen (1,1 x eigen vermogen t.o.v. 1,5 vóór de crisis). De bank is ook niet immuun voor de financiële crisis in Europa. Afblijven dus!

 

Verlies niet overroepen

Het verlies in de tradingactiviteit zou volgens officieuze ramingen kunnen oplopen tot 5 miljard dollar, in plaats van de 2 miljard die de bank aanvankelijk bekendmaakte. Ook als dat zo is, zal dat JP Morgan niet aan het wankelen brengen, maar de groep zal niet ontsnappen aan diverse onderzoeken naar het globale risico en de complexiteit van haar activiteiten.

 

Welk groeimodel?

Het voorval geeft een knauw in het voorzichtige imago dat JP Morgan zich had aangemeten, maar de bank blijft o.i. een goed geoliede machine. De diversificatie van haar activiteiten (vermogensbeheer, private banking, investeringsbank, detailbank) en het voorzichtige beheer hebben er tot dusver voor gezorgd dat het cliënteel gestaag is aangegroeid en dat JP Morgan de crisis doorstond met een solide balans en bovengemiddelde resultaten voor de sector. De winst steeg met 10 % op jaarbasis en het rendement op het eigen vermogen klom na de terugval in 2008 (2,2 %) al snel terug tot ±10%.

 

Rem op ontwikkeling

JP Morgan bevindt zich nu wel niet meer in een krachtige uitgangspositie om de reguleringsinspanningen van de overheid af te remmen, wat geen goed nieuws is voor de verdere ontwikkeling van de meest risicovolle (= meest winstgevende) activiteiten. Het rendement op het eigen vermogen zal de komende jaren wellicht dan ook niet duurzaam boven de 10 % liggen.

 

Conclusie

Ook al stelt de bank alles in het werk om haar soliditeit te bevestigen, zal het tradingverlies onvermijdelijk sporen nalaten. Dat is ook gebleken bij gelijkaardige "ongelukjes" (weliswaar van frauduleuze aard) bij UBS (houden) in 2011 en bij Société Générale (houden) in 2008.

 

Koers op het moment van de analyse: 31,93 USD

 

Deel dit artikel