Analyse
Japanse beurs: van waar die zwakte? 5 jaar geleden - donderdag 28 juni 2012

Begin deze maand stond de Japanse Topix-index, bestaande uit zo’n 1 700 Japanse bedrijven, op het laagste niveau sinds 1983. Waarom presteert de Japanse beurs zo ondermaats?

Beleggers mijden Japanse aandelen. Ook wij zijn geen koper van Japanse aandelen, die we ondanks de terugval nog altijd vrij duur vinden. Over het algemeen presteren aandelen beter dan andere beleggingen op lange termijn maar dit geldt niet altijd voor alle aandelen en de Japanse beurs is daar een perfecte illustratie van. Vandaar dat het belangrijk is om de portefeuille te diversifiëren en uit te rusten met verschillende activa.

Terug naar af

Eind december 1983 op de vooravond van het gouden decennium van Japan noteerde de brede Topix-index onder de 700 punten. Een vastgoedboom en een ongebreidelde groei van de export zorgden er in de jaren ’80 voor dat Japan uit zijn voegen barstte. Op de beurs was dit niet zonder gevolgen want in 1989 noteerde de Topix bijna op 3 000 punten. De vastgoedzeepbel barstte echter en van de Japanse (virtueel failliete) banken bleef niets meer over. Maar haast niemand had het voor mogelijk gehouden dat diezelfde Topix ooit terug onder die 700 punten zou staan. Welnu, begin juni was het zover. Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 heeft de Japanse beurs immers in tegenstelling tot andere beurzen op geen enkel ogenblik een herstel kunnen bewerkstelligen zodat de zwakte van de voorbije weken voldoende was om de beursindex kopje onder de duwen.

Oorzaken van die zwakte

- De wereldwijde economische vertraging
- De tragere groei van zijn belangrijkste handelspartner: China (veel Japanse bedrijven hangen af van de export; daarnaast is de yen aan een enorme opmars bezig waardoor Japanse producten duurder worden in het buitenland).
- Interne structurele problemen waardoor de binnenlandse markt ook heel zwak presteert.
- Het land wordt getroffen door de vergrijzing. De bevolking neemt tegen een ijzingwekkend tempo af waardoor de binnenlandse markt en de consumentenuitgaven krimpen.
- Het land is veel minder innovatief geworden en de concurrentiekracht gaat achteruit.
- De nucleaire ramp in Fukushima.

Deel dit artikel