Analyse
Exmar: uitspraak CEO geeft koers opkikker 6 jaar geleden - woensdag 6 juni 2012

"Op termijn is een opsplitsing in drie beursgenoteerde onderdelen mogelijk."

Die uitspraak van de CEO en meerderheidsaandeelhouder op de 25ste wereldgasconferentie volstond om de koers omhoog te duwen. Ons advies blijft ongewijzigd.
KOPEN.

 

Zo'n eventuele opsplitsing zou zeker niet gek zijn, want gezien de eigen dynamiek van de drie divisies (offshore, lng-transport, lpg-transport) heeft Exmar steeds meer weg van een holding. Een afzonderlijke beursnotering van de 3 activiteiten zou het ook mogelijk maken om de d├ęcote te verkleinen, want het aandeel is o.i. gezien de huidige herverkoopwaarde van de vloot minstens 8 EUR waard! We zijn echter nog lang niet zover en eerst en vooral zal het succes van een nieuw project genre OPTI-EX (mobiel offshore extractieplatfom voor de exploitatie van kleinere olievelden) bevestigd moeten worden om de beleggers opnieuw vertrouwen te geven na de problemen in 2009-10 (geen huurders, platform uiteindelijk verkocht). En dan is er nog de beurskapitalisatie (300 miljoen in totaal) en de free float (gedeelte van de aandelen dat beschikbaar is voor het grote publiek) van amper 116 miljoen, waardoor er drie micro-entiteiten zouden kunnen ontstaan met een erg lage liquiditeit. Ons advies blijft voorlopig ongewijzigd: u mag Exmar in portefeuille halen, het bedrijf is actief in de enige sector binnen het maritiem transport die niet met overcapaciteit kampt.

 

Koers op het moment van de analyse: 5,59 EUR

 

Het Belgische bedrijf Exmar is gespecialiseerd in maritieme gastransporten , met name lpg (liquid petroleum gas) en lng (liquid natural gas). Wat lng betreft speelt de groep een voortrekkersrol inzake de hergassing aan boord van het vloeibare gas. Meer dan 80 % van de lng schepen is verhuurd voor een zeer lange periode (11 tot 23 jaar). De winstbijdrage van de lng-activiteiten is dus zeer stabiel (gemiddeld 0,35 EUR per aandeel per jaar).

 

Deel dit artikel