Analyse
Bois Sauvage krimpt verder in 5 jaar geleden - woensdag 27 juni 2012

Het vermoeden van handel met voorkennis dat op de bestuurders weegt, kan de holding meer dan 30 miljoen euro kosten. Er is nog geen uitspraak, maar de bewijzen lijken overtuigend.

De décote wijkt amper af van het historische gemiddelde.
Dat is niet voldoende om te kopen.

 

Strategiewijziging

Het Fortis-debacle beroofde de holding van een deel van haar dividendinkomsten en dwong haar om haar strategie die stoelde op het hefboomeffect van haar hoge schuldenlast om te gooien. Ze verkocht enkele zware participaties en bouwde haar schulden af tot 50 miljoen euro (31,70 EUR per aandeel), tegen 300 miljoen in 2008. De groep heeft ook beslist om een deel van de liquide middelen aan haar aandeelhouders uit te keren. Begin mei kregen die een dividend van 5,25 EUR netto en op 25 juli zullen ze daar bovenop nog eens 25 EUR per aandeel ontvangen via een kapitaalvermindering, de tweede in twee jaar tijd. Maar daarmee laat de holding wel meer geld naar haar aandeelhouders terugvloeien dan ze zelf onder de vorm van dividenden int. Zou de familiale aandeelhouder die nu 42 % van de aandelen bezit het er op aanleggen om op termijn de holding voor een zacht prijsje in te pikken?
Een maand geleden werden Bois Sauvage en een aantal bestuurders in de nasleep van de Fortis-affaire naar de correctionele rechtbank verwezen op beschuldiging van handel met voorkennis en valsheid in geschrifte. Bois Sauvage riskeert een boete van meer dan 30 miljoen euro (meer dan 19 EUR per aandeel).

 

Geen abnormale décote

Rekening houdend met die boete ramen we de intrinsieke waarde van de holding nog op 277 EUR per aandeel. Met 32 % wijkt de décote amper af van het historische gemiddelde (35 %). Dat is niet voldoende om te kopen. Het is wel zo dat de twee belangrijkste participaties aantrekkelijk ogen – de Duitse privé-bank Berenberg heeft heel wat ontevreden klanten van de grote banken ingepikt en pralinefabrikant Neuhaus blijft groeien –, maar de genoteerde participaties (Umicore, Recticel en Cofinimmo) lijken ons correct gewaardeerd. En ten slotte vinden wij de portefeuille iets te weinig gediversifieerd (de 5 grootste participaties wegen voor 82 % in de portefeuille).

 

Koers op het moment van de analyse: 188,00 EUR

 

Deel dit artikel