Analyse
Blijf de bankensector liever mijden… 5 jaar geleden - maandag 4 juni 2012

De beurskoersen van de Europse banken zijn recentelijk weer gedaald tot, in de beste gevallen, hun niveau van begin dit jaar.

Het waarderingsniveau van de bankaandelen in onze selectie is vrij laag (0,5 x het eigen vermogen, t.o.v. 1 vóór de crisis). Dat wijst op de ongerustheid van de markten. We zien evenwel geen elementen die de koersen duurzaam omhoog kunnen stuwen.
Tegen de huidige koersen luidt ons advies "verkopen" voor
Deutsche Bank (27,05 EUR) wegens duur en voor Dexia (0,16 EUR) wegens in nauwe schoentjes, en "houden" voor de andere banken.
Enkel
Santander Brasil (7,84 EUR) blijft koopwaardig voor wie niet bang is van het hogere risico. Er zijn trouwens geruchten over een gedeeltelijke verkoop van het belang van moederbedrijf Santander.

 

Crisis allerminst voorbij

Het is niet het scenario waar we van uitgaan, maar we mogen de eventuele Griekse exit uit de eurozone niet onderschatten. De rechtstreekse financiële gevolgen zullen beperkt blijven omdat de banken hun blootstelling aan Grieks schuldpapier al fors hebben verlaagd, maar de onrechtstreekse impact is onduidelijk, temeer omdat het besmettingsgevaar reëel is. De Franse banken zijn in dit opzicht de meest kwetsbare in onze selectie. BNP Paribas is maar voor 200 miljoen euro meer blootgesteld aan Grieks overheidspapier, maar het verstrekte voor 3 miljard euro kredieten aan de Griekse privé-sector. Als die niet worden terugbetaald, wachten er zware verliezen.

 

De Spaanse lokale banken zouden volgens bepaalde schattingen 60 tot 110 miljard euro aan herfinanciering nodig hebben! Een interventie van de overheid zou niet alleen de Spaanse rentevoeten omhoogjagen, maar ook die in Italië en Portugal, en mogelijk uitmonden in een sfeer van algemeen wantrouwen waarin de banken van de eurozone elkaar geen geld meer willen lenen. In een tweede fase zouden de banken verliezen moeten boeken op hun portefeuilles met publieke én private schuldvorderingen, al denken we wel dat de ECB al vroeger zou ingrijpen.

 

Tot slot glijdt de Europese economie weg in een recessie (bbp -0,8 % in 2012 en +0,4 % in 2013) en krijgen de banken minder inkomsten binnen.

Deel dit artikel