Analyse
Welke aandelen voor de durvers? 5 jaar geleden - donderdag 31 mei 2012

Zes aandelen die goed geplaatst zijn om te profiteren van een herstel van de economie.

Deze aandelen richten zich tot beleggers die iets meer risico willen nemen en op zoek zijn naar goedkope aandelen waarvan de activiteit nauw verbonden is met de economie en die door de markten onder invloed van de crisis in Europa en de economische vertraging in China te zwaar zijn afgestraft. Deze aandelen kennen een grilliger koersverloop en ze houden dan ook een groter dan gemiddeld risico in.

Nyrstar
De grondstoffengroep kreeg bovenop de algemene problemen nieuwe tegenslagen in haar mijnproductie te verwerken. Wij blijven erin geloven, maar zoals we onlangs nog aanstipten, kunnen er heel wat problemen opduiken bij het opnieuw productief maken van een mijn. Dat maakt dat de resultaten op korte termijn moeilijk te voorspellen zijn.

De koers noteert 30 % onder de boekwaarde. Een buitenkansje.

Tubacex
Tubacex deelde in de achterdocht t.a.v. de Spaanse beurs. De specialist van naadloze buizen in roestvrij staal realiseert nochtans maar 9 % van zijn omzet in Spanje en zal de komende jaren garen spinnen bij de toename van de budgetten voor exploratie in de olie- en gasindustrie.

Het aandeel, dat de voorbije twaalf maanden bijna de helft van zijn waarde verloor, is goedkoop. Profiteer hiervan om te kopen.

US Ecology
De reactie van de markt op het verlies van een belangrijk contract van dit Amerikaans bedrijf, actief in het vervoer en de verwerking van gevaarlijk afval, lijkt ons in het licht van het herstel van de industriële productie in de VS overdreven. De groep heeft een sterke balans en is erg winstgevend zodat ze overnames kan overwegen.

Wij profiteren van de forse koersval om US Ecology in deze selectie op te nemen.

ArcelorMittal
De grootste staalgroep ter wereld maakt zijn rentree. De sterke vraag naar staal in de VS (+6,5 % verwacht dit jaar) en in de groeilanden moet de zwakke vraag in Europa (-1 à -2 %) compenseren. De groep plukt de vruchten van haar besparingsinspanningen.

De koers staat op het laagste peil van de afgelopen acht jaar, een opportuniteit. Het moment is gekomen om het aandeel terug in onze selectie op te nemen.

Peugeot
In het eerste kwartaal verkocht de Franse autobouwer 14 % minder wagens. Maar volgens ons zal de situatie geleidelijk verbeteren en kan de groep binnenkort weer van groei beginnen te dromen. Begin april kwam immers de nieuwe 208 op de markt, het stermodel van de groep en voor 2013 wordt een herstel van de Europese automarkt verwacht.

Het aandeel heeft de afgelopen twaalf maanden ongeveer twee derden van zijn koers verloren. Dat vinden we overdreven. Profiteer hiervan om te kopen.

Seaspan
Seaspan, een Chinees-Canadese onderneming met zetel op de Marshalleilanden die schepen koopt met als doel die later te verhuren, profiteert nog steeds van haar ongevoeligheid ten opzichte van de vervoerstarieven (-25 % vorig jaar), dankzij zijn contracten op lange termijn. Het bedrijf heeft zijn dividend voor 2012 verhoogd.

Het aandeel heeft de voorbije twaalf maanden een rendement geboden van 15,8 % (na omzetting in euro en rekening houdend met de tussentijdse dividenden). Ondanks deze stijging blijft het potentieel intact. Kopen.


Deel dit artikel