Analyse
Veel veranderd op korte tijd 6 jaar geleden - woensdag 30 mei 2012

Het succes van mobiele toestellen zoals tablets en smartphones als nieuwe toegangspoorten tot het internet heeft de kaarten in de informaticasector grondig herschud.

Intel mag u kopen, en als het risico u niet afschrikt, ook TriQuint Semiconductor.
Voor Apple en Microsoft luidt ons advies houden.
Google en ARM Holdings zouden we verkopen.

 

Besturingssystemen

Er woedt momenteel op de mobiele markt een bijzonder hevige concurrentie op de markt van de besturingssystemen (het overkoepelende systeem dat ervoor zorgt dat uw pc, tablet of smartphone in staat is om allerhande programma's te draaien).
Google domineert die markt met zijn Android-systeem maar de beurskoers is de voorbije 12 maanden nog 30 % gestegen (na omrekening in euro) en het aandeel is genaderd tot zijn historisch hoogtepunt. We vinden het duur en raden u aan uw winst te nemen.
Voor Microsoft, dat jarenlang een quasi-monopoliepositie had op de computermarkt, is de mobiele markt duidelijk een ander paar mouwen. Het Windows Phone-besturingssysteem heeft slechts een marktaandeel van 2 % en het strategische partnership met het noodlijdende Nokia kan ons ook niet echt overtuigen. De groep verwacht veel van haar nieuwe besturingssysteem Windows 8, dat nog in 2012 uitkomt, om marktaandeel weg te kapen bij de concurrentie. De gunstige commentaren van diverse fabrikanten (o.a. Dell, HP, Lenovo, Acer, Asus en Toshiba) zijn alvast een positief signaal, maar gezien het huidige koersniveau van Microsoft (+36 % voorbije 12 maanden) zouden we enkel houden, niet kopen.

 

Fabrikanten

Bij de fabrikanten staat Intel voor een moeilijke uitdaging. Het bedrijf mikte traditioneel op krachtige prestaties maar kijkt nu tegen het feit aan dat zijn Britse concurrent ARM Holdings microprocessoren levert voor zowat alle smartphones en tablets ter wereld, en dat die bovendien energiezuiniger zijn dan die van Intel. Naast de inspanningen om zijn microprocessoren energiezuiniger te maken, zet Intel ook in op de zogenaamde ultrabooks, ultradunne en lichte laptops, waarvan sommige ook met een touchscreen zoals bij tablets. Het succes van de ultrabooks valt nog af te wachten en de pogingen om nieuwe markten te veroveren, zullen wegen op de (momenteel erg comfortabele) rentabiliteit, maar niettemin mag u het aandeel Intel kopen. Het is goedkoop en de groep beschikt o.i. over voldoende troeven om zich een stek te verwerven op de mobiele markt (goede R&D-afdeling, veel financiële middelen ...). Het aandeel ARM Holdings daarentegen is te duur en mag u verkopen.

 

Als u het hogere risico aandurft, mag u ook het aandeel van TriQuint Semiconductor kopen. Dat bedrijf produceert elektronische componenten, heeft als belangrijkste klant Apple, en de beurskoers werd o.i. overdreven afgestraft (-50 % de voorbije 12 maanden). Het maakt kwalitatief hoogwaardige producten, is financieel solide, en beschikt o.i. over voldoende troeven om de klanten die het verloor opnieuw af te snoepen van de concurrentie. Dat proces zal echter wel tijd vergen.

 

Apple houden

Apple lanceerde zich eind de jaren '90 met succes op de digitale muziekmarkt (iTunes, iPod) en recentelijker ook op de smartphone- (iPhone) en de tabletmarkt (iPad). De iPad heeft vandaag een marktaandeel van bijna 60 % en Apple is uitgegroeid tot een topspeler in de wereld van mobiel internet. Het aandeel (dat het voorbije jaar nog 93 % hoger is geklommen) is vandaag echter correct gewaardeerd in verhouding tot de winstvooruitzichten van de onderneming. Houden.

 

Deel dit artikel