Analyse
Prijs geneesmiddelen onder druk 5 jaar geleden - donderdag 31 mei 2012

Voor het eerst sinds jaren zal de Franse markt van geneesmiddelen op recept in 2012 krimpen.

Die problemen zitten grotendeels in de aandelenkoersen. Bovendien blijven de dividendrendementen aantrekkelijk en zijn er voldoende ondersteunende factoren (bevolkingsaangroei, vergrijzing …).
Onze aankooptips in de sector:
Abbott Labs, GlaxoSmithKline en Novartis.

 

Terugval verkopen

Twee redenen liggen aan de basis van de terugval van de markt voor geneesmiddelen op voorschrift. Enerzijds krijgen steeds meer stergeneesmiddelen concurrentie van goedkopere generische kopieën. Anderzijds proberen de met schulden overladen regeringen om de kosten van de gezondheidszorg terug te dringen. Die dalende trend zal allicht niet snel keren en farmabedrijven zoals het Amerikaanse Eli Lilly (houden) of het Britse AstraZeneca (houden) voor wie geneesmiddelen op recept de core business zijn, zullen er het zwaarst door getroffen worden.

 

Focus op innoverende behandelingen

De onderzoeksinspanningen spitsen zich dan ook toe op innoverende behandelingen daar waar de noden het grootst zijn (neurologie, kanker …) en waarvoor de ziekenfondsen gemakkelijker een hoge prijs aanvaarden. Ten minste als de verhouding prijs/doeltreffendheid voldoet. En dat is niet altijd een sinecure, zoals Novartis onlangs ondervond toen het de prijs van zijn MS-behandeling Gilenya moest verlagen om de Britse homologatie vast te krijgen.

Deel dit artikel