Analyse
Konami: tegenvallende vooruitzichten 6 jaar geleden - donderdag 24 mei 2012

De markt die het groeipotentieel van de markt van sociale videogames overschat had, lijkt met de voeten op aarde teruggekeerd.

Ons verkoopadvies tegen 32,57 USD was dus terecht. Het aandeel is nu correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

In het op 31 maart afgesloten boekjaar 2011-12 is de winst van de Japanse groep met 58 % gestegen (2,10 USD per aandeel), met dank aan de videogames voor sociale netwerken. Konami heeft nu 20 miljoen actieve spelers, tegen slecht 5 miljoen een jaar geleden. Sociale videogames (14 % van de omzet) zijn stukken rendabeler dan traditionele videospelletjes omdat de kostprijs om ze te ontwikkelen veel lager ligt, wegens minder ingewikkeld, geen dure franchise, publiciteit via de sociale netwerken …. Ondanks die goede resultaten blijft de koers achteruitboeren. Het moet gezegd dat de vooruitzichten voor de sociale spelletjes verminderd zijn nu de belangrijkste sectorspelers de erg rendabele, maar binnenkort verboden praktijk van “kompu gacha” (meestal gratis games waarbij de speler kan betalen om extra items te krijgen) geschrapt hebben. Het is weliswaar moeilijk om de impact van de beslissing om kompu gacha te verbieden op de verkoopcijfers van Konami precies te ramen, maar het management stelt voor het lopende boekjaar slechts een omzetgroei van 1,5 % en een nagenoeg stagnerende winst in het vooruitzicht.

 

Koers op het moment van de analyse: 22,55 USD

 

Konami is een Japanse, in New York genoteerde onderneming die actief is in de ontspanningssector. Na een eerste specialisatie in spelletjes en speelautomaten voor speelzalen richtte de groep zich vanaf de jaren tachtig ook op familiale videogames voor pc en consoles. De groep is ook actief op de markt van fitnesszalen en op die van casino's (gokautomaten).

 

Deel dit artikel