Analyse
Enel: eerste kwartaal conform verwachtingen 6 jaar geleden - maandag 14 mei 2012

Hoewel de kwartaalresultaten geen onaangename verrassingen bevatten, verlagen we gezien de kans op een aanslepende crisis voorzichtigheidshalve onze winstramingen.

Het aandeel blijft desondanks goedkoop. 
Kopen.

 

In het eesrte kwartaal werden de meubelen gered door de prestaties buiten Italië. Dankzij de stijging van de vraag in Latijns-Amerika, in Rusland en in Oost-Europa lag de omzet van de groep 8,5 % hoger dan in het eerste kwartaal 2011 en bleef de daling van de bedrijfswinst vóór afschrijvingen beperkt tot 2,2 %.
Zonder de bijdrage van het buitenland zou de bedrijfswinst van de productiedivisie met 20 % gedaald zijn.
Hoewel de aanslagvoet hoger lag dan in het eerste kwartaal 2011 kromp de nettowinst slechts met 1,4 % dankzij de uitzonderlijke inkomsten die de verkoop van de participatie in Terna opleverde. Zonder deze meerwaarde zou de winst met 15 % gedaald zijn. Hoewel deze resultaten met onze prognoses overeenkomen, verlagen we onze winstramingen lichtjes om reke-ning te houden met de mogelijkheid dat het einde van de crisis nog niet in zicht is. We rekenen nu zowel voor 2012 als voor 2013 op 0,33 EUR winst per aandeel (exclusief eenmalige elementen), tegen 0,34 en 0,35 EUR voordien. We verlagen ook onze dividendschattingen voor beide jaren van 0,15 naar 0,14 EUR bruto.

 

 

Koers op het moment van de analyse : 2,50 EUR

 

 

Enel is het grootste Italiaanse elektriciteitsbedrijf, actief in Europa, Oost-Europa, Noord- en Zuid-Amerika, en de tweede grootste gasdistributeur van Italië. De groep is overigens ook zeer actief in duurzame energie.

 

 


Deel dit artikel