Analyse
Delhaize: winstwaarschuwing 6 jaar geleden - vrijdag 4 mei 2012

De groep heeft het knap lastig.

De kwartaalresultaten en de vooruitzichten voor dit jaar waren een echte koude douche. Na de neerwaartse bijstelling van onze prognoses en de koersopdoffer blijft het aandeel correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Dankzij de sterke prestatie in Zuidoost Europa (Griekenland!) en Azië en de overname van Delta Maxi steeg de omzet in het eerste kwartaal met 8,6 %. De bedrijfswinst daalde echter 89,3 % en de groep belandde uiteindelijk in het rood. Delhaize lijdt fors onder de oplaaiende prijzenoorlog, zowel in de VS als in België waar het de afgelopen maanden nog 450 producten permanent in prijs verlaagde. Maar ook de herstructurering in de VS (sluiting 126 winkels in februari + ombouw naar andere winkelformules) weegt zwaar op de resultaten. Voorts torst Delhaize meer intrestlasten (schulden toegenomen door overname Delta Maxi). Voor heel 2012 hoopt de groep meer dan de vooropgestelde jaarlijkse 500 miljoen euro te kunnen besparen (al 425 miljoen na 3 maanden) en gaat ze haar investeringen met 100 miljoen euro terugschroeven (=12% van wat voorzien was). Ze verwacht dat door de herpositionering en prijsdalingen de bedrijfswinst en de marges in nog minstens twee kwartalen onder druk zullen staan en rekent zonder eenmalige elementen op een daling van de bedrijfswinst met 15 tot 20 % in 2012. We hakken stevig in onze winstramingen en mikken nu nog op een winst per aandeel van 2,76 EUR voor 2012 en 4,25 EUR voor 2013 (voorheen 4,34 en 6,12 EUR).

 

Koers op het moment van de analyse: 31,57 EUR

 

De Belgische voedingsdistributeur Delhaize is met ongeveer 3 300 winkels actief in België, Luxemburg, de Balkan, Indonesië en de VS die voor ongeveer 65 % van de omzet instaan.

 

Deel dit artikel