Analyse
Brusselse beurs chronisch zwak: een buitenkansje? 6 jaar geleden - vrijdag 11 mei 2012

Terwijl de beurs van Brussel tot in 2006 doorgaans tot de goede leerlingen van de klas behoorde, presteert ze nu al meer dan vijf jaar bijna systematisch minder goed dan het gemiddelde van de Europese en de wereldbeurzen. Hoe komt dat?

Dat de Brusselse beurs de afgelopen jaren maar een mager figuur sloeg, heeft diverse oorzaken.

 

De belangrijkste is de sectorale samenstelling. Zo maakten de financiële waarden aan de vooravond van de subprimecrisis in 2007 meer dan 50 % van de Belgische beurskapitalisatie uit. Toen de bankaandelen onderuitgingen werd de Belgische aandelenmarkt onherroepelijk meegesleurd. Momenteel is het gewicht van de financiële waarden weggesmolten toe amper 6 %, volgens ons een goede zaak … Een andere handicap van de Belgische beurs is het gebrek aan cyclische aandelen van enige omvang. En ten slotte zorgde de ondermaatse prestatie van enkele zwaargewichten zoals GDF Suez ervoor dat het herstel van de Brusselse beurs t.o.v. het dieptepunt in maart 2009 beperkt bleef tot 62 %, terwijl de wereldbeurzen in die periode een return van meer dan 100 % boden. Als we geen rekening houden met GDF Suez dan haalt Brussel hetzelfde rendement.

 

Voorts is de Belgische markt vrij “gesloten”. Gemiddeld een derde van de aandelen van de beursgenoteerde Belgische bedrijven zit bij een meerderheidsaandeelhouder. Een dergelijk geconcentreerd aandeelhouderschap laat weinig ruimte voor vijandige OBA’s en is de ideale voedingsbodem voor belangenconflicten.

 

En ten slotte is de Belgische beurs door de bank genomen niet goedkoop. Met een verwacht dividendrendement van bijna 4 % bruto voor 2012 moet ze op dat vlak niet onderdoen voor haar Europese tegenhangers, maar als we ratio’s zoals koers/winst, koers/cashflow, koers/boekwaarde… in aanmerking nemen, valt de vergelijking ronduit negatief uit voor de Belgische aandelen. De Brusselse beurs kan ons dan ook al een hele tijd niet meer bekoren. Enkel in onze dynamische portefeuille op 20 jaar zitten nog Belgische aandelen, en dan nog enkel als diversificatie.

 

Dit eerder negatieve algemeen advies verhindert ons niet om enkele kleinere, ondergewaardeerde Belgische aandelen voor aankoop aan te bevelen.

Deel dit artikel