Analyse
BRICs: nog interessant? 6 jaar geleden - woensdag 16 mei 2012

Ten opzicht van 1 januari 2008 is de returnindex van de BRIC-beurzen met 24 % gedaald, terwijl de opbrengst uit Amerikaanse aandelen 16 % hoger ging.

De BRIC-beurzen blijven riskanter dan de westerse, maar rekening houdend met het geboden rendement verdienen ze een plaatsje in elke gediversifieerde portefeuille

Maar niet elk BRIC-land is voor elke belegger geschikt. Zo zitten er Chinese aandelensfondsen in al onze portefeuilles, terwijl de Russische beurs die meer risico’s inhoudt, enkel in de dynamische portefeuille op 20 jaar opduikt. 

Zie ook onze thema “Opkomende landen”.

 

Eind 2003 adviseerden twee economen van de bank Goldman Sachs om te beleggen in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) omdat hun economieën aan een forse opmars bezig waren. En of ze gelijk hadden! Sinds 1 januari 2000 bedroeg de gemiddelde return (koerswinst + dividenden) voor een belegger in euro op de BRIC-beurzen 305 %, terwijl de aandelenmarkten van de eurozone en van de VS hem met een verlies van meer dan 7 % opzadelden.

 

Sinds het begin van de crisis is de fut er echter wat uit. De belangrijkste oorzaak is ongetwijfeld de toegenomen risicoaversie van de beleggers. De risico’s van de BRICs zijn inderdaad recht evenredig met de potentiële winsten. Voorts is er het feit dat de economische groei iets lager uitvalt dan verwacht, al blijft hij natuurlijk hoger dan in de westerse landen. En ten slotte kan men niet enkel via de lokale bedrijven een graantje meepikken van het groeipotentieel, maar ook via minder riskante westerse ondernemingen. Zo is een groot deel van de winstgroei van de Europese luxesector uit Azië geïmporteerd.

 

Dat de economen van Goldman Sachs het bij het rechte eind hadden is uiteindelijk niet zozeer te danken aan de economische groei in de BRICs als wel aan het feit dat die beurzen in 2000, toen de technologiesector alle aandacht opslorpte, fundamenteel ondergewaardeerd waren. Een aandelenmarkt wordt niet enkel getaxeerd op de verwachte economische groei, maar ook en vooral op het rendement dat ze de belegger in verhouding tot de risico’s oplevert.


Deel dit artikel