Analyse
Adecco of Randstad? 6 jaar geleden - donderdag 10 mei 2012

Beleggen in de uitzendsector via de Zwitserse groep of via haar Nederlandse concurrent?

Verkopen.
Wij geven de voorkeur aan Randstad dat in portefeuille mag blijven.

 

In het eerste kwartaal daalde de omzet van Adecco met 1 % (zonder overnames). In diezelfde periode zag Randstad, dat minder is blootgesteld aan de verder verzwakkende Zuid-Europese landen en dat vooral beter vertegenwoordigd is op de dynamischer Amerikaanse markt, zijn omzet met 1 % toenemen.

 

Bij Adecco is de indrukwekkende omzetdaling (-10 %) in Frankrijk (25 % van de omzet) het gevolg van het afstoten van een aantal onrendabele activiteiten. De marges blijven zwak (3,6 % vóór integratiekosten van de overnames), maar hoger dan bij Randstad.

 

De Nederlandse groep heeft echter nog meer ruimte om op de kosten in te grijpen en heeft op korte termijn betere omzetperspectieven.

 

Koers op het moment van de analyse
Adecco: 39,84 CHF
Randstad: 23,42 EUR

 

Adecco is de grootste uitzendgroep ter wereld, actief in meer dan 60 landen, nummer 1 op zeven van de elf grootste markten ter wereld, waaronder de VS, het UK en Frankrijk; ook aanwezig in de groeilanden (7 % van de omzet) en in Japan (7 %). De groep haalt bijna 80 % van haar inkomsten uit de algemene uitzendarbeid (arbeiders en administratief personeel) en 20 % uit gespecialiseerde rekrutering en HR-diensten.

 

Randstad is een Nederlandse groep is het op één na grootste uitzendbedrijf ter wereld met vestigingen in 40 landen. Ook actief in HR-diensten. De groep realiseert ruim 70 % van haar omzet in Europa en sinds de overname van SFN in september van dit jaar zijn de VS haar belangrijkste afzetmarkt geworden. De rest van de wereld (vooral Zuidoost-Azië) genereert slechts 8 % van de omzet. Randstad heeft zijn blootstelling aan de Nederlandse markt verkleind (17 % van de omzet) en het gewicht van de gespecialiseerde uitzendarbeid in de omzet tot 20 % opgevoerd.

 

Deel dit artikel