Analyse
Zwaargewichten van de Brusselse beurs: interessant? 6 jaar geleden - woensdag 25 april 2012

In het verlengde van onze reserves ten aanzien van Belgische aandelen in het algemeen, lijkt het logisch dat de zwaargewichten van de Brusselse beurs zelden op ons aankooplijstje staan.

Meestal kunt u elders in Europa vergelijkbare concurrenten goedkoper op de kop tikken. Uitzondering op de regel is GDF Suez. Het aandeel lijdt onder de algemene achterdocht t.a.v. nutsbedrijven (hoge schuldenlast, nucleaire crisis, reglementaire en fiscale druk …) en onder de verwikkelingen van het uitkoopbod op International Power. Volgens ons is het aandeel te zwaar afgestraft. Een uitstekende gelegenheid om te kopen.

 

AB Inbev, het aandeel met de grootste beurskapitalisatie op de Brusselse markt, verkoopt u beter. De winstgroei zal de komende jaren aanzienlijk verzwakken en de koers houdt er niet voldoende rekening mee.

 

Ook Solvay verkoopt u best. De overname van Rhodia was ongetwijfeld een goede zet, maar het aandeel lijkt ons duur na de mooie klim die het eind 2011 inzette.

 

In de telecomsector kan geen enkele Belgische operator ons bekoren wegens te sterk geconcentreerd op de verzadigde thuismarkt. Mobistar biedt bovendien bijna uitsluitend mobiele telefonie aan, terwijl pakketten waarin drie of vier diensten gebundeld zijn, tegenwoordig de norm zijn. Ook Telenet verkoopt u best. Het bedrijf doet onder druk van zijn (Amerikaanse) meerderheidsaandeelhouder onverantwoord veel geld terugvloeien naar zijn aandeelhouders. Wie aandelen van Belgacom bezit, mag ze houden. Om te kopen geven we de voorkeur aan operatoren die zich richten op de groeilanden.

 

De Belgische distributeurs kunnen ons evenmin tot een aankoop verleiden. Het model van Colruyt heeft zijn limieten bereikt (buitenlandse expansie mislukt, marges onder druk …), terwijl Delhaize op de Amerikaanse markt (2/3 van de omzet) een constant gevecht moet leveren om de val van de marges te stoppen.

 

Voor de banksector blijven we heel voorzichtig. In het licht van de recente Spaanse actualiteit lijkt het herstel van de laatste maanden ons erg broos. Wie aandelen KBC of Ageas bezit, mag ze houden, maar het blijft een gok. Verkoop Dexia, ook al staat de koers op een dieptepunt.

 

Bij de hyperdefensieve aandelen die door het gereguleerde karakter van hun activiteiten praktisch kunnen beschouwd worden als een geïndexeerde obligatie, verkiezen we het Britse National Grid boven Elia of Fluxys.

 

Deel dit artikel