Analyse
Total: beperkte impact van gaslek 6 jaar geleden - woensdag 4 april 2012

De groep probeert iedereen ervan te overtuigen dat de impact van het gaslek op een boorplatform in de Noordzee beperkt zal zijn.

Het aandeel blijft goedkoop.
KOPEN.

 

Na het gaslek in de Noordzee en het daaropvolgende doven van de vuur-haard heeft Total een persconferentie gehouden om de beleggers gerust te stellen. Het risico voor het milieu (en de kans op een grote boete) lijkt geweken maar toch is er nog steeds explosiegevaar. Het dichten van het lek is begonnen maar kan tot zes maanden duren. De volatiliteit van het aandeel kan dus nog een tijdje aanhouden. Volgens ons zal de financiële impact beperkt zijn. We schatten die op 500 miljoen euro (winstderving en herstellingswerken) terwijl de totale winst meer dan 12 miljard bedroeg.

 

Daarenboven zijn deze lasten fiscaal aftrekbaar. We schatten dat de impact op het nettoresultaat 0,43 EUR per aandeel zal bedragen. We rekenen nu op een winst per aandeel van 5,21 EUR voor 2012 (tegenover 5,64 EUR vóór het ongeval) en van 5,87 EUR in 2013 (tegenover 6,04). Het dividend zou in 2012 en 2013 stabiel moeten blijven op 2,28 EUR bruto (we rekenden tot nu toe op een lichte stijging tot 2,32 EUR). De investeringen zullen aanzienlijk blijven en de vooruitzichten zijn niet veranderd (in 2011 kon Total het hoogste vervangingspercentage van de sector voorleggen: 185 % tegenover 107 % voor de Amerikaanse concurrent Exxon Mobil). 

Koers op het moment van de analyse: 38,34 EUR

 

Total is een geïntegreerde Franse olie- en gasgroep, nummer 5 op wereldniveau (van exploratie en productie over raffinage tot distributie).

 

Deel dit artikel