Analyse
Santander Brasil: overdreven koersbaisse 6 jaar geleden - vrijdag 27 april 2012

De koersdaling van de laatste weken is een buitenkansje voor beleggers met lef die een graantje willen meepikken van de goede vooruitzichten.

Goedkoop, maar riskant aandeel.

KOPEN.

 

De koers heeft sinds begin maart 25 % verloren. Oorzaak, de Europese overheidsschuldencrisis. Hoewel die Brazilië niet rechtstreeks treft, vrezen de beleggers dat Banco Santander, de Spaanse moeder van Santander Brasil, wel eens een pakket aandelen van haar dochter zou kunnen verkopen om haar eigen balans te spekken. Dat lijkt ons momenteel minder waarschijnlijk aangezien de Mexicaanse dochter dit jaar naar de beurs gebracht zal worden (wat geld in het laatje zal brengen). Intussen blijft Santander Brasil goede resultaten boeken, ook al lagen die voor het eerste kwartaal aan de onderkant van onze verwachtingen. De winst daalde met 3,3 % als gevolg van de stijging de voorzieningen voor niet-terugbetaalde kredieten. Goed nieuws is wel dat de inkomsten (commissies, marge op kredieten …) 17 % hoger lagen dan een jaar geleden. De komende kwartalen zal die stijging wel vertragen. De balans van Santander Brasil blijft solide en de bank doet zelden een beroep op de markt om zich te financieren. De winst en het dividend zijn tevens stabieler. We verlagen onze raming van de winst vóór uitzonderlijke resultaten en goodwill+ van 1,28 naar 1,20 USD voor 2012 en van 1,35 naar 1,30 USD voor 2013.

 

Koers op het moment van de analyse: 8,20 USD

 

Banco Santander Brasil (BSB) is zoals de naam al laat vermoeden een dochter van het Spaanse Santander. Met een marktaandeel van ongeveer 10 % en ±2 200 kantoren is BSB de op drie na grootste retailbank van Brazilië. Ze wordt voorafgegaan door Banco do Brasil (5 000 kantoren), Itau Unibanco (5 000) en Bradesco (3 500). BSB haalt 68 % van zijn winst vóór belastingen uit zijn retailbank, 24 % uit zijn activiteit als handelsbank (voor bedrijven) en 8 % uit vermogensbeheer.

 

Deel dit artikel