Analyse
Oliesector: verder kijken dan reserves 6 jaar geleden - dinsdag 10 april 2012

Het “aanvullen van de reserves” en het “productieniveau” zijn begrippen die in de petroleumsector courant gebruikt worden om de positie van de concurrerende bedrijven t.o.v. elkaar te bepalen.

Met het opraken van de oliereserves kan iedere nieuwe vondst die machtsverhoudingen grondig wijzigen. Door de ontdekking van olievelden in Brazilië en gasvoorraden in Rusland zijn bijvoorbeeld Petrobras en Gazprom (beide beursgenoteerde overheidsbedrijven) nu in staat om qua reserves te concurreren met oliereuzen zoals ExxonMobil of Royal Dutch Shell die moeite hebben om nieuwe concessies te vinden. Hoewel de aandelen van Petrobras en Gazprom puur op basis van financiële ratio’s goedkoop zijn, hebben we ze omwille van de hoge risico’s nog niet in onze selectie opgenomen.

 

Zo slaagt Petrobras dat over enorme oliereserves beschikt (bijna 100 miljard vaten) er niet in om zich verder te ontwikkelen. In november 2010 voerde de groep een record kapitaalverhoging door en sindsdien verloor de koers 18 %, terwijl Chevron in dezelfde periode zowat 30 % won. Volgens ons is er nog te veel overheidsinmenging in de strategie en dat weegt op de resultaten. Zo worden de exportprijzen vastgelegd naargelang het land van bestemming tot de “vrienden” of tot de “vijanden” behoort. Het Russische Gazprom en PetroChina zijn in hetzelfde bedje ziek.

 

Bovendien scoren die bedrijven over het algemeen vrij zwak op het vlak van corporate governance, een punt waar wij steeds meer belang aan hechten. Zo zondigen zij dikwijls tegen de transparantieregels (verkeerde schatting van de reserves, ondoorzichtige contracten …) en worden de rechten van de minderheidsaandeelhouders met de voeten getreden. Ons advies: niet kopen. Ze houden meer risico’s in dan de traditionele petroleumaandelen, terwijl de vooruitzichten op middellange termijn (3-4 jaar) niet noodzakelijk beter zijn.

 

In de oliesector is Chevron onze favoriet, maar u mag ook Repsol, Total en BP kopen. Ze bieden volgens ons een goed evenwicht tussen groeivooruitzichten (oliereserves), financiële ratio’s en risico en eerbiedigen voldoende de regels van corporate governance.

Deel dit artikel