Analyse
Investeren in steenkool? 6 jaar geleden - vrijdag 27 april 2012

De Amerikaanse steenkoolwaarden zijn gevloerd. Moet u daarop inspelen?

Rekening houdend met de groeivooruitzichten, de groei van het gasverbruik en de impact van de milieureglementering is het moeilijk om erg optimistisch te zijn voor de steenkoolsector. Wij vinden ook dat de sector niet bepaald hoge ogen gooit wat de kwaliteit van de resultaten betreft.

 

Om een graantje mee te pikken van de hoge en nog stijgende energiebehoeften van de VS raden we aan Encana te kopen. Het aandeel is goedkoop en het zal de komende jaren profiteren van de verwachte stijging van de gasprijzen.

 

Sombere vooruitzichten

De steenkoolsector doet het niet goed. De index van de sector boerde vorig jaar 42 % achteruit en verloor sinds begin 2012 nog eens 16 %. Twijfels rond de vraag, de concurrentie van gas in de VS en de grote voorraden wegen op de Amerikaanse steenkoolprijzen.

 

De groeimogelijkheden van het steenkoolverbruik in de VS zijn beperkt. Doordat gasprijzen de laatste maanden ingezakt zijn, wordt er in de elektriciteitsproductie steeds meer gas gebruikt. De verwachte stijging van de gasprijzen zal de druk op de steenkoolprijzen volgens ons maar gedeeltelijk wegnemen.

 

De milieudruk neemt toe. In de VS stelt het Environmental Protection Agency, het federale agentschap van de VS dat belast is met de bescherming van de volksgezondheid en van het milieu, normen voor m.b.t. de CO2-uitstoot van centrales, vooral voor die op steenkool. De bestaande centrales blijven weliswaar buiten schot, maar voor nieuwe centrales zullen de productiekosten toenemen.

 

Welke adviezen?

Zitten die problemen al in de koersen van de aandelen?
Neen. De koersval van de Amerikaanse steenkoolreuzen was volgens ons niet voldoende om de sector aantrekkelijk te maken.
Het aandeel van Peabody, de grootste privé-onderneming van de sector, blijft correct gewaardeerd ondanks de forse koersval (-60 % sinds begin 2011) en ondanks troeven zoals de sterke internationalisering.
Alpha Natural Resources en James River Coal zijn niet winstgevend genoeg.

 

Deel dit artikel