Analyse
Intel: de stille kracht 6 jaar geleden - vrijdag 20 april 2012

Intel dat behoort tot onze favoriete Amerikaanse aandelen heeft de afgelopen drie jaar een prachtig trackrecord gerealiseerd. Is het moment aangebroken om winst te nemen?

Volgens ons niet. Het haussepotentieel van de koers is nog niet uitgeput.
Goedkoop aandeel.
KOPEN.

 

Baas op de pc-markt
Intel is de onbetwiste leider voor wat de ontwikkeling van microprocessoren voor computers betreft (o.m. het gamma Pentium). In de loop van de jaren heeft de groep concurrenten zoals AMD verdrongen en momenteel is bijna 80 % van de pc's die wereldwijd geproduceerd worden, uitgerust met een microprocessor van Intel. Het succes van het bedrijf berust op de kwaliteit van zijn producten die technologisch verder staan en krachtiger zijn dan die van de concurrenten. Dankzij zijn machtspositie kan Intel hoge verkoopprijzen opleggen die zijn rentabiliteit en zijn winst per aandeel (2,46 USD in 2011) een boost geven.

 

De ARM-dreiging
De pc-markt (2/3 van de omzet van Intel) begint echter stilaan verzadigd te raken en de groep probeert nu een plekje te veroveren op de boomende markt van chips voor tablets en smartphones. Daar wacht haar een zware concurrent, het Britse ARM Holdings dat dankzij zijn minder energiegulzige processoren een bijna monopoliepositie bezit en dat Intel op de pc-markt onder zijn duiven wil schieten. De confrontatie belooft hard te worden en zal de hoge marges van Intel ongetwijfeld onder druk zetten omdat de groep zwaar zal moeten investeren in de ontwikkeling van een geloofwaardig product.

 

Redenen tot optimisme
Intel staat voor een zware opgave en we moeten er rekening mee houden dat de groep er niet in slaagt om zich op de nieuwe markt te nestelen, maar ze staat financieel sterk genoeg in haar schoenen om haar kans te wagen. En ook al vertraagt het ritme, de verkoop van pc's blijft wereldwijd groeien dankzij een toenemende vraag vanuit de opkomende landen. En meer in het algemeen zullen de forse toename van het dataverkeer en de groeiende behoefte aan opslagcapaciteit de vraag naar chips voor servers en databanken, een zeer winstgevende activiteit die 19 % van de omzet van de groep vertegenwoordigt, aanzwengelen. Het dividendrendement van 3 % bruto is een andere troef van het aandeel dat volgens ons nog altijd goedkoop is.

 

Koers op het moment van de analyse: 27,69 USD

 

Intel is een Amerikaans producent van halfgeleiders, nummer één van de wereld, die o.m. 75 % van de markt van microprocessoren in handen heeft.

 

Deel dit artikel