Analyse
Holdings, een geval apart 6 jaar geleden - woensdag 25 april 2012

Wie belegt in een holding krijgt toegang tot een gediversifieerde portefeuille die een stuk verder reikt dan het universum van de Belgische bedrijven. Maar de ene holding is de andere niet.

Momenteel kopen we Gimv dat het hoogste dividendrendement (5 % netto) oplevert, en Brederode dat een vrij defensieve portefeuille beheert en met een overdreven décote van zowat 40 % noteert.

 

Een holding is een financiële vennootschap met als voornaamste activiteit het verwerven van participaties in andere bedrijven en winst te maken via de dividenden die ze opstrijkt en de (potentiële) meerwaarden die ze realiseert. Wie belegt in een holding, belegt dus onrechtstreeks in een (kleine of grote) verzameling van andere bedrijven. Een groot aantal holdings belegt ook een deel van zijn portefeuille in niet-genoteerde aandelen (private equity).

 

De portefeuilles van Brederode, Sofina, Gimv, Quest for Growth zijn ruimer gespreid dan die van GBL, Ackermans & van Haaren of Bois Sauvage.

 

Voor het ogenblik bedraagt het (voor een holding normale) verschil tussen de intrinsieke waarde van de portefeuille en de koers (de zogenaamde décote) voor het 10-tal beursgenoteerde Belgische holdings gemiddeld 30 %, wat historisch gezien vrij hoog is. Hoe groter de décote, hoe interessanter het in theorie wordt om het aandeel van een holding te kopen.
Die décote vormt samen met het vermogen om op basis van de recurrente inkomsten (exclusief meerwaarden) een gul dividend uit te keren, het belangrijkste criterium om een holding te beoordelen.

 

Deel dit artikel