Analyse
Enorme koersbewegingen: hoe te verklaren? 6 jaar geleden - vrijdag 27 april 2012

De voorbije maanden is het geen uitzondering dat vrij grote bedrijven op enkele sessies tientallen procenten weten te winnen of te verliezen.

We zijn we niet op zoek naar gewin op korte termijn. We zoeken op basis van fundamentele analyse naar ondergewaardeerde en goedkope bedrijven met potentieel. We zijn er immers van overtuigd dat een bedrijf op termijn naar zijn ‘correcte’ koers zal evolueren als de markt de fundamenten naar waarde zal schatten.

Profiteer echter van zware verliesdagen om aandelen te kopen die we naar voor schuiven. En indien u fundamenteel sterke bedrijven in portefeuille hebt, laat u dan niet uit uw lood slaan wanneer de koers zwaar terugvalt.

 

Grote koersbewegingen

Als we de koersbewegingen van enkele aandelen op de beurs van Brussel van de voorbije maanden bekijken zoals KBC, Euronav, Bekaert, Umicore… dan stellen we inderdaad vast dat koersbewegingen zeer uitgesproken zijn geweest zowel naar boven als naar onder toe. KBC bijvoorbeeld verloor op maandbasis zo’n 30 % terwijl het de voorbije drie maanden 35 % wist te winnen. Umicore slaagde erin om op zes maanden tijd ruim 50% duurder te worden. Euronav ging er sinds 1 januari 83 % op vooruit terwijl Bekaert de voorbije drie maanden een derde van zijn waarde verloor en zo kunnen we nog een hele reeks voorbeelden aanhalen. Eén ding is zeker, het bedrijf in kwestie of de onderliggende boekhoudkundige waarde ervan is op die korte tijdspanne niet zoveel in waarde toegenomen of minder waard geworden.

 

Anticiperen en marktpsychologie

Beleggers lopen nu eenmaal vooruit op de feiten en anticiperen. Als toekomstverwachtingen van een bepaald bedrijf door enkele bedrijfsgerelateerde of marktgebeurtenissen op korte termijn wijzigen dan kunnen beleggers overreageren en de koers zeer snel een bepaalde richting uitsturen.
Beleggers krijgen ook door de crisis van de afgelopen jaren snel koudwatervrees als er weer negatief nieuws opduikt. We zagen dit onlangs, toen de Spaanse rente door het dak schoot en vragen werden gesteld over de financiering van het land. Het sentiment kan snel omslaan en beleggers andere oorden doen opzoeken. Ebt de vrees terug weg dan keren beleggers snel terug naar de markt en stijgen de koersen snel.

 

Technisch fenomeen

Daarnaast is er de voorbije maanden een nieuw element bij gekomen. De Europese Centrale Bank heeft honderden miljarden euro in de banken gepompt via goedkope leningen. Niet alle banken die gelden hebben gekregen, hebben die ook nodig om de ergste noden te ledigen. Een groot stuk van deze liquiditeiten vindt van tijd tot tijd zijn weg naar de aandelenmarkten. Het inbrengen of het onttrekken van deze gelden kan de koersbewegingen nog extra doen toenemen.

 

Deel dit artikel