Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 6 jaar geleden - maandag 2 april 2012

Beleggers, die nauwelijks tot geen bedrijfsnieuws kregen voorgeschoteld, begonnen zich opnieuw vragen te stellen over de gezondheid van de wereldeconomie. De beurzen en dan vooral de Europese gingen achteruit.

In de VS liggen de werkloosheidsinschrijvingen op het laagste niveau van de afgelopen vier jaar maar ze zijn wel minder sterk teruggevallen dan verwacht. De centrale bank heeft zich dan ook bereid verklaard om de groei te ondersteunen met een zeer laks monetair beleid. De S&P 500 ging er 0,8 % op vooruit. Zelfs na een sterk eerste trimester (de sterkste jaarstart in 14 jaar met een S&P die er 12 % op vooruit is gegaan), blijven we positief staan tegenover de Amerikaanse beurs.

 

Na sociale onrust in Spanje zijn de Italiaanse en Spaanse rentevoeten op tien jaar opnieuw gestegen. Ondanks enkele optimistische verklaringen slagen politici er niet in om Europa uit de schuldencrisis te tillen. In dit moeilijke klimaat gaf Standard & Poor’s aan dat Griekenland mogelijk weer zijn schulden zal moeten herstructureren. De Stoxx Europe 50 viel 1,2 % terug. De Italiaanse (-3 %) en Spaanse markt (-3,2 %) kregen het hard te verduren door de zwakte van hun financiële aandelen zoals Banco Popolare (-9,7 %) in Milaan of  Santander (-4,4 % ; houden) in Madrid. De Europese banksector daalde met 2,9 %.

 

De olieprijs is met 1,4 % teruggevallen nadat Frankrijk, de VS en het VK zich bereid hebben verklaard om de strategische oliereserves aan te spreken om de prijsstijging een halt toe te roepen. Het feit dat de spanningen tussen het westen en Iran zijn afgenomen, hebben ook een handje geholpen. De oliesector (-1,4 %) blijft over het algemeen ondergewaardeerd. Chevron, onze favoriet, is 0,7 % gestegen.

 

Eenmaal de verwachte vertraging van de Chinese markt was verwerkt, kon de autosector 0,9 % herstellen. Maar de situatie in Europa blijft moeilijk. Ook Standard & Poor’s verwacht een daling van de automarkt van 5 % in 2012. Daimler (houden) en Volkswagen VZ (verkopen) hebben respectievelijk 0,3 % en 0,5 % laten liggen. Profiteer van de zwakte van Peugeot (-6,3 %) om het aandeel te kopen.

 

Deel dit artikel