Analyse
Beurs van Brussel: is het verstandig om te beleggen in mogelijke overnamedoelwitten? 6 jaar geleden - woensdag 25 april 2012

Is het feit dat een bedrijf mogelijk zal worden vergenomen worden op zich voldoende reden om erin te beleggen?

Een (mogelijke) overname kan de koers omhoog stuwen, maar is op zich onvoldoende als reden om het aandeel van een bedrijf in portefeuille te halen.
Hoewel biotechbedrijven bij uitstek overnameprooien zijn voor farmaceutische bedrijven die wat zien in hun product(en), laten we de zes Belgische beursgenoteerde spelers Ablynx, Dev-gen, Galapagos, MDxHealth Throm-bogenics en Tigenix links liggen. Ook CFE en Mobistar kopen we niet. Rond beide bedrijven circuleren al jaren hardnekkige geruchten over een mogelijke overname door hun respectieve moedermaatschappijen Vinci en France Télécom. CFE heeft weliswaar goede vooruitzichten, maar het aandeel is correct gewaardeerd. U mag het houden. Mobistar is duur. Er is ook al jaren sprake van een mogelijke toenadering tussen Delhaize en zijn Nederlandse concurrent Ahold. In de chemiesector waar de fusie- en overnameoperaties elkaar in versneld tempo opvolgen, riskeren de geslaagde reconversie van Umicore en de uitstekende resultaten van de recyclagedivisie die garen spint bij de hoge prijzen van edelmetalen jagers te lokken. Ook rond Option dat nog altijd in de puree zit, hangt een overnamegeurtje. Mogelijk laten partners/concurrenten van het bedrijf zoals Huawei of ZTE vroeg of laat hun oog vallen op een of ander product van de groep.

 

Tussen de Belgische aandelen waar-voor wij een aankoopadvies geven, zitten er 3 echte overnamekandidaten:

– nichespeler EVS, waarop al in 2003 een mislukt bod uitgebracht werd;

– Nyrstar waarvan 7,8 % van het kapitaal al in handen is van de Zwitserse reus Glencore die zich duidelijk als een actieve deelnemer aan de consolidatie van de sector aandient (recent bod op Xstrata);

– Picanol, waar de nieuwe topman zich medio 2009 door een kapitaalverhoging bij het noodlijdende bedrijf inkocht en sindsdien voortdurend aandelen bijkocht (heeft nu net geen 90 % in handen). Een (uitkoop)bod behoort tot de reële mogelijkheden.

 

Deel dit artikel