Analyse
Welke aandelen voor uw profiel? 6 jaar geleden - woensdag 28 maart 2012

Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij uw beleggingsprofiel stellen we u vier aandelenselecties voor.

Een snelle en doeltreffende manier om aandelen te kiezen in functie van wat u met uw portefeuille beoogt. U vindt hieronder ook onze commentaren bij de evolutie van deze selecties sinds eind 2011 (koersvariaties in de tekst van 01/01 tot 23/03/12).

 

Wilt u voor de lange termijn beleggen? Kies dan voor aandelen voor een basisportefeuille.
Onze selectie:
Reckitt Benckiser, Kimberly-Clark, Sage, Intel, Chevron, GlaxoSmithKline, Sainsbury.

 

ReckittBenckiser (+12,3 %) verwacht dat 2012 minder goed zal zijn dan 2011 omdat er een nieuwe organisatie op poten moet worden gezet. Die moet samen met de oriëntering op de meest dynamische activiteiten in 2013 voor een nieuw elan zorgen.

 

Ondanks enkele tegenslagen blijft GlaxoSmithKline (-3,6 %) een basis-aandeel. Het generische gevaar wijkt (behalve voor Advair) en de pijplijn is goed gevuld. De groep verkocht zopas een aantal niet-strategische activa om zich toe te spitsen op producten met meer potentieel.

 

Sainsbury (+4,5 %) deed het op de beurs niet zo goed, maar klopt zijn concurrenten op de verkoopvloer. Het snoept voortdurend marktaandelen af en blijft investeren in nieuwe winkels.

 

Gelooft u in het herstel van de economie? Koop cyclische aandelen.
Onze selectie:
Peugeot, Seaspan, Tubacex, Nyrstar

 

Aangezien de wereldeconomie aan de gevreesde diepe recessie lijkt te ontsnappen, vielen cyclische aandelen de laatste weken weer in de smaak. ArcelorMittal (+5,7 %) profiteerde daarvan. Nadat de koers sinds ons aankoopadvies in september een mooie weg aflegde wijzigden wij begin februari ons advies van kopen in houden. Het aandeel verdwijnt uit onze selectie van cyclische aandelen.

 

De koers van ArcelorMittal (+5,7 %) is sinds ons aankoopadvies in septem-ber met 38 % gestegen en het aandeel is niet langer ondergewaardeerd. Niet meer kopen.

 

De instap van General Motors in het kapitaal bracht de koers van Peugeot (+21,9 %) flink aan het schommelen. Wij vinden de alliantie een goede zaak, maar het is nog te vroeg om onze groeivooruitzichten op lange termijn op te trekken.

 

Tubacex (+11,8 %) blijft ondanks de koershausse goedkoop. De aantrekkende vraag naar haar producten moet de groep in staat stellen om haar verkoopprijzen te verhogen. Dat zit volgens ons nog niet in de koers.

 

Nyrstar (+4,6 %) geraakt moeilijk weer op dreef. Hoewel de exploitatiekosten in de mijnen in 2011 hoger uitvielen dan verwacht, blijft de groep focussen op haar mijnactiviteiten (rendabeler dan haar smelterijen) die de winst 2012 een boost zullen geven.

 

Wilt u op regelmatige inkomsten kunnen rekenen? Ga dan voor een aandeel met een hoog dividend.
Onze selectie:
National Grid, GDF Suez, BME, Zurich Financial Services, GIMV

 

Nu de risicoappetijt terug is van weggeweest, vallen aandelen die een hoog dividend uitkeren minder in de smaak (worden als defensieve belegging beschouwd). De sterkste daler was GDF Suez (-7,5 %) dat o.m. het slachtoffer is van de onzekerheid rond de evolutie van de gas en elektriciteitsprijzen in Frankrijk. Het feit dat de overheid 35 % van het kapitaal bezit, bemoeilijkt het verhogen van de tarieven in een verkiezingsperiode. Het dividend is evenwel niet in gevaar.

 

De forse koersklim van Deutsche Post (+20,1 %) heeft het dividendrendement tot 5,6 % bruto herleid. Het aandeel blijft goedkoop, maar het verdwijnt uit onze selectie van aandelen die we voor het dividend kopen.

 

We vervangen het door Zurich Financial Services (+13,3 %) dat een dividendrendement van 7,1 % bruto oplevert. De groep doet inspanningen om de rentabiliteit op te krikken zonder overdreven risico’s te nemen en lijdt nu minder onder de volatiliteit van de financiële sector.
Gimv (+1,9 %) profiteerde van het herstel van de beurzen dat een klimaat creëert waarin meerwaarden kunnen gerealiseerd worden. Zo trokken de afgelopen weken een drietal participaties naar de beurs.

 

En gelooft u net als wij dat Amerikaanse aandelen een plaatsje verdienen in elke portefeuille? Kies dan voor de volgende selectie.
Onze selectie:
Abbott Labs, Kimberly-Clark, General Electric, Chevron, Intel, AT&T

 

General Electric (+10,4 %) flirten alle aandelen uit deze selectie met hun hoogste koers van de afgelopen 52 weken, met dank aan de positieve economische indicatoren voor de VS. Ons scenario van Amerikaanse economie die langzaam uit het dal klimt, lijkt uit te komen.

 

Intel (+15 %) rekent op een goed eindejaar om 2012 met een omzetgroei van 5 à 10 % te kunnen afsluiten. Dat lijkt ons te optimistisch. Dat doet niets af aan de kwaliteiten van de onderneming (top qua technologie, financieel solide …).

 

Deel dit artikel