Analyse
ThromboGenics: commercialiseringsovereenkomst met Alcon 6 jaar geleden - dinsdag 20 maart 2012

Wordt het aandeel ThromboGenics na de commerciële deal met Alcon nu plots interessant?

Het is natuurlijk best mogelijk dat een gokje op ThromboGenics u geen windeieren zal leggen, maar toch raden wij u niet aan om dit aandeel in portefeuille te halen. Had u het al, dan raden we u aan om te profiteren van de recente koersopstoot en te verkopen.

 

Tot op heden brengt het Belgische biotechbedrijf ThromboGenics nog geen enkel product op de markt. De verst gevorderde behandeling van de groep is ocriplasmine (ook wel microplasmine, behandeling tegen specifieke netvliesaandoeningen), waarvoor in Europa in oktober 2010 al een homologatieaanvraag werd ingediend en waarvoor er binnenkort in de VS een herindiening zal gebeuren. De groep heeft zopas ook een akkoord gesloten met Alcon, de oftalmologietak van Novartis, om dit product wereldwijd te verdelen, behalve in de VS (daar zal ThromboGenics op eigen kracht instaan voor de commercialisatie).

 

De deal is goed nieuws voor ThromboGenics op korte termijn (het verzekert zich zo van voldoende financiële middelen) maar op langere termijn zal het de winsten uit zijn innovatieve behandeling wel moeten delen (behalve in de VS). De verkoopvooruitzichten van ocriplasmine ogen best aantrekkelijk maar de koers houdt daar o.i. al helemaal rekening mee. Die koers klom sinds begin 2012 al meer dan 30 % hoger en verdrievoudigde maar liefst sinds zijn dieptepunt in mei 2009.

 

Los van de forse koersklim zijn we geen fan van dit type bedrijven. Enerzijds heeft ThromboGenics nog onvoldoende aangetoond dat het in staat is om duurzaam rendabel te zijn: in 2001 was er een nettoverlies van 21,6 miljoen euro, in 2010 van 13,9 miljoen. En in een eerste fase zullen de lanceringskosten en de marketingkosten op de rentabiliteit wegen.
Anderzijds is het voortbestaan van het bedrijf afhankelijk van één enkele behandeling. Bij het minste dat verkeerd loopt (studie, commerciële mislukking, enz.) kan het bedrijf in moeilijk financieel vaarwater terechtkomen. ThromboGenics heeft weliswaar nog drie andere molecules in de ontwikkelingspijplijn zitten, maar het vermarkten daarvan is nog lang niet aan de orde.

 

Koers op het moment van de analyse: 25,62 EUR

 

ThromboGenics is een Belgisch biotechbedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt voor de behandeling van oogaandoeningen, hart- en vaatziekten en kankers.

 

 

Deel dit artikel