Analyse
Spreken is zilver, zwijgen is goud? 6 jaar geleden - donderdag 8 maart 2012

Er zijn steeds meer bedrijven die hun becijferde kortetermijnprognoses niet langer delen met de financiële gemeenschap.

Veel bedrijven maken bij de publicatie van hun kwartaalresultaten ook meteen hun (al dan niet becijferde) winstverwachtingen bekend voor het lopende kwartaal. Dat biedt beleggers de kans om hun verwachtingen te toetsen aan de vooruitzichten van het management. Maar wist u dat o.a. Google, Kraft en Berkshire Hathaway (de holding van Warren Buffett) geen toekomstgerichte informatie geven? En dat er steeds meer bedrijven zijn die hun becijferde kortetermijnprognoses niet langer delen met de financiële gemeenschap? Door de strakke regels i.v.m. informatieverspreiding zeggen ze liever niets over hun winstprognoses dan dat ze voortdurend updates moeten publiceren om de wetgeving niet te overtreden.

Wellicht is het ook niet altijd noodzakelijk om op elk moment te weten of onderneming X een dollar meer of minder heeft geboekt dan haar kortetermijnverwachtingen. Veel bedrijfsleiders staan onder immense druk om toch maar te voldoen aan de “almachtige” marktverwachtingen (lees: aan de steeds grotere winsthonger van sommige beleggers). En dat kan gevaarlijk zijn. Volgens Amerikaanse studies zouden sommige toplui er niet voor terugdeinzen om potentieel waardecreërende investeringen uit te stellen als de komende kwartaalresultaten daardoor minder fraai zouden ogen. En een minderheid zou zelfs laten verleiden tot “windowdressing”, m.a.w. de werkelijkheid mooier voorstellen dan ze is door bijvoorbeeld verkoopinkomsten vroeger te boeken of kosten uit te stellen en zo het kortetermijnresultaat op te smukken.

Wij hebben op zich niets tegen becijferde kortetermijnprognoses, maar die mogen niet in de weg staan van een doordachte langetermijnvisie. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar bedrijven zoals WPP, Pearson en Diageo, die zich oprecht engageren op middellange en lange termijn en die op regelmatige tijdstippen evalueren hoever ze staan met de realisatie van die doelstellingen.

 

Deel dit artikel