Analyse
Sinds onheuglijke tijden 6 jaar geleden - donderdag 29 maart 2012

Zich vergissen is menselijk, en beleggers zijn mensen.

Ze laten zich dan ook niet altijd door de rede leiden, maar vervallen geregeld in gedragingen die nefast zijn voor het rendement van hun portefeuille.
Zo hebben ze heel dikwijls de neiging om te weinig te diversifiëren, waarbij ze te gemakkelijk naar “eigen” aandelen grijpen. Daar zijn ze immers beter mee vertrouwd. Nochtans, wie zijn beleggingen geografisch spreidt, vermindert de risico’s zonder het rendement aan te tasten. Al jarenlang sporen we daarom onze lezers aan om hun portefeuille te internationaliseren en staan we hen daarbij met raad en daad bij.

 

Welke “fouten” komen we nog tegen bij beleggers? Weerzin om zijn verlies te nemen, overdreven aangetrokken worden door speculatieve aandelen, te frequente aan- en verkopen op de beurs, de neiging om prestaties uit het verleden te extrapoleren…
Volgens een recent onderzoek zouden veel van die gedragingen aangeboren zijn, en dus eerder van biologische dan van culturele aard zijn. Ze zouden namelijk terug te voeren zijn op vaardigheden die we ontwikkelden in de tijd dat we voor ons overleven afhankelijk waren van de jacht. Maar de jacht op winstgevende beleggingen is intussen in de plaats gekomen van de jacht op mammoets en blijkbaar is de menselijke geest na ettelijke tienduizenden jaren nog altijd niet aangepast.

 

U moet beseffen dat u als belegger uw natuurlijke reflexen niet kunt vertrouwen. Laat u enkel leiden door de rede en probeer zo objectief mogelijk te zijn. Weet u wel genoeg van de belegging die u op het oog hebt? Past ze in uw globale strategie? Riskeert deze belegging geen herhaling te worden van een vroegere vergissing? Is uw belegging mislukt? Analyseer ze en leer uit uw fouten.

 

En weet dat wij er zijn om u te helpen b.v. met onze selectie van aandelen in functie van uw beleggingsprofiel.

Deel dit artikel