Analyse
Om in Polen te investeren: iShares MSCI Poland 6 jaar geleden - woensdag 7 maart 2012

In het artikel ‘Polen als buitenbeentje’ stond dat de tracker iShares MSCI Poland een aanrader is. We maken van de gelegenheid gebruik om het product van dichterbij te bekijken.

Interessante diversificatie

We gaan niet opnieuw de sterke punten van de Poolse economie in de verf zetten maar onderstrepen wel nogmaals dat de Poolse beurs ondanks de recente sterke prestatie (+16 % sinds begin dit jaar) zou moeten kunnen blijven profiteren van de dynamiek van de lokale economie. De beurs van Warschau is nog steeds niet duur en biedt een interessante diversificatie op lange termijn. Maar een belegging in het land is uitsluitend geschikt voor een belegger die een hoger risico aanvaardt (tot 10 % van uw portefeuille).

 

We schuiven de in New York genoteerde tracker iShares MSCI Poland (ISIN-code: US46429B6065, ticker: EPOL) naar voor. Het is de meest liquide en de goedkoopste tracker voor Poolse aandelen en kan worden gekocht bij zowat alle brokers. We namen deze tracker op in onze dynamische voorbeeldportefeuille met een horizon van 20 jaar. Deze kunt u terugvinden in ‘onze strategie’ en dan zowel dynamische portefeuille als 20 jaar aanvinken.

 

Verdeling

Deze tracker volgt de beursindex MSCI Poland, dat eind 1992 het levenslicht zag, op de voet. De index bestaat uit 58 aandelen die elk een gewicht krijgen in de index op basis van de vrij verhandelbare marktkapitalisatie. Hoe zwaarder het bedrijf weegt, hoe groter het belang.
De Poolse beurs wordt gedomineerd door enkele grote namen. De zes grootste aandelen zijn goed voor meer dan de helft van de index. Zo zijn de twee grootste banken, Bank Polski en Bank Pekao, en de grootste verzekeraar van het land PZU, goed voor 32 % van de MSCI Poland. De twee banken zijn de crisis zonder kleerscheuren doorgekomen en staan vandaag vrij sterk in hun schoenen. Hetzelfde kan worden gezegd van de verzekeraar PZU die één van de grootste verzekeraars is in Oost-Europa. De vierde in rang is het industriële concern KGHM (9,26 % van de index), het elektriciteitsconcern Polska Grupa Energetyczna (PGE) is goed voor 8,2 % en Telekomunikacja Polska (4,69 %) vervolledigen het lijstje. Uiteindelijk bestaat meer dan de helft van de index uit bedrijven die zich vooral concentreren op de binnenlandse markt en een graantje meepikken van de economische groei.

 

Deel dit artikel